Arhivă : Interviuri Înapoi

Liceul de Coregrafie 'Floria Capsali'. 65 de ani de tradiție în balet

Publicat: joi, 19 Iunie 2014 , ora 15.45

Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" împlinește 65 de ani pe care îi celebrează printr-un spectacol deosebit, găzduit de Opera Națională București în 19 iunie 2014. Cei 65 de ani au adus și diverse provocări - recent Liceul a fost amenințat cu desființarea. Însă rezultatele excepționale cu care se poate mândri instituția de învățământ descurajează orice astfel de tentativă. O discuție pe care am avut-o cu Dna. Anca Nițescu, Director al Liceului "Floria Capsali" vă va oferi mai multe detalii despre sărbătoarea care a cuprins instituția.


Cum plănuiți să sărbătoriți acești 65 de ani. Aveți un spectacol care am văzut că reunește pe scena Operei Naționale București nume mari ale baletului, elevi olimpici...

Noi am dori ca acest spectacol să fie o sărbătoare, atât pentru noi - elevi, profesori, părinți - cât și pentru publicul românesc, iubitor de balet, care va avea ocazia de a vedea în sală, dar și pe scenă generații întregi de balerini pe care i-a format acest liceu. Trebuie să vă spun că acest liceu este cel care a dat cele mai multe nume sonore din lumea baletului și am să vă spun doar câteva: Magdalena Popa, Sergiu Ștefanschi, Elena Dacian, Corina Dumitrescu, Simona Șomăcescu, Răzvan Mazilu etc.; vor fi și niște momente de Laudatio, regia spectacolului va fi semnată de Simona Șomăcescu, o personalitate în lumea baletului și nu numai. Ne-am bucurat în toată această perioadă de prezența dânsei și de faptul că este alături de noi în realizarea acestui spectacol pe care îl dorim cu totul și cu totul deosebit, pur și simplu să ne bucurăm cu toții.


Este clar că Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" este unul foarte puternic. Știu că ați protestat eroic recent, când liceul era amenințat cu închiderea. În contextul acesta, cum vedeți viitorul școlii de balet din București?

Personal pot să vă spun că nu îl văd tocmai bine, cu toate că facem eforturi să supraviețuim. După cum știți, noi nu avem o clădire proprie, noi funcționăm într-o clădire a liceului Dinu Lipatti, din 1978. Am reluat demersurile către toate forurile care ne pot sprijini și ne pot construi școala de care avem nevoie și care trebuie să se construiască acum foarte mulți ani, peste 30 de ani. Copiii nu au condițiile necesare, noi ne zbatem, dar nu avem o susținere din partea nimănui. Este foarte trist, pentru că singurul liceu de coregrafie din București și cel mai bun din țară, nu are o clădire proprie și nu are o școală așa cum există peste tot în lume. Să știți că noi dăm în fiecare an spectacol. Cel de sfârșit de an, întotdeauna are loc la Operă și îi așteptăm pe toți iubitorii de balet să vină și să vadă cum se formează și ce se întâmplă cu viitorii balerini. Noi putem arăta oricând ce putem, nu numai în acest spectacol, dar sunt foarte multe spectacole și cel de sfârșit de an, reprezintă întotdeauna o încununare a anului respectiv, a muncii profesorilor și a elevilor din anul respectiv. Să sperăm că o să fie o rază de soare și pe strada noastră - Căpitan Preoțescu.


Interviu realizat de Petra Gherasim