Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Dan Mihai Goia, dirijorul Corului Academic Radio

Publicat: joi, 29 Mai 2014 , ora 10.29

În cadrul celei de a XXIV-a ediții a Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, Corul Academic Radio este invitat să susțină un concert ce include opusuri în primă audiție absolută din creația contemporană românească și universală. Coordonarea acestui prestigios ansamblu, de 15 ani, reprezintă responsabilitatea compozitorului și dirijorului Dan Mihai Goia.


Domnule Dan Mihai Goia, sunteți la pupitrul Corului Academic Radio de peste 15 ani. Ce înseamnă pentru dumneavoastră participarea la acest festival, acest dialog cu lumea contemporană - Săptămâna Internațională a Muzicii Noi?

Este un festival de responsabilitate interpretativă. Întotdeauna, în clipa în care m-am apropiat de o lucrare în primă audiție am fost foarte interesat. De multe ori contactul cu o muzică nouă, cu o lucrare în primă audiție absolută nu te convinge din primul moment. Dar în clipa în care cunoști tehnologia acestei lucrări, cunoști toate resorturile de expresie, de trăire, de mesaj, de semnificație, toate acestea cumulându-le pe o tehnică vocală și pe o expresivitate maximă, fiecare lucrare - indiferent de amplitudinea ei, de valoarea ei, de consistența ei - devine o provocare atât pentru dirijor, cât și pentru membrii corului. De fiecare dată în Săptămâna Muzicii Noi noi am prezentat lucrări în primă audiție. Este un moment de responsabilitate, un moment de demonstrare a potențialului muzical și interpretativ al formației și a mea, personală.


În afară de concertul din seara zilei de 29 mai, un concert integral cu piese în prime audiții și nu numai, un concert integral coral, care va mai fi apariția Corului Academic Radio în această săptămână?

Noi mai avem chiar a doua zi, vineri, 30 mai, o participare importantă, pentru că este vorba de încheierea acestui festival. Se va interpreta Simfonia a IV-a de Adrian Iorgulescu, în care participă atât Corul de Copii dirijat de colegul și prietenul meu Voicu Popescu, cât și grupul coral feminin, deci fetele Corului Academic Radio. Este o lucrare interesantă, care parcurge lumea copilăriei prin sonorități, prin diversitate, prin limbaj contemporan autentic. Este o săptămână importantă, o săptămână cu responsabilitate - sper să o putem duce la bun sfârșit în foarte bune condiții.


Peste aproximativ două săptămâni se încheie și stagiunea 2013-2014 a Formațiilor Muzicale Radio. Corul Academic a fost foarte mult implicat. Ce v-a adus această stagiune?

Ne-a adus, așa cum ne-au adus și celelalte stagiuni, foarte multe satisfacții și bucurii artistice. Atât concertele a capella, care au fost două și deja le am în suflet și în minte cu mare pregnanță - în noiembrie, la aniversarea Radioului, am avut un concert "Un secol de folclor coral românesc" în care am parcurs bijuterii ale muzicii corale cu iz folcloric, prelucrări din multitudinea de lucrări ale creației corale românești, iar în luna martie anul acesta am avut "Poezii în armonii corale" accentuând latura lirică, relația între muzică și text, între sensibilitate și poezie. În afară de aceasta am avut, sigur, o serie întreagă de concerte vocal-simfonice impresionante. A fost, în primul rând, debutul stagiunii care a însemnat ediția trecută a Festivalului George Enescu, în care am avut bucuria și responsabilitatea să prezentăm Recviemul de război de Britten, Simfonia a III-a de Mahler, Simfonia a III-a de George Enescu - lucrări de referință, apoi Carmina Burana, am avut Simfonia a IX-a acum, în luna mai, toate concertele foarte importante… Concertul celor trei dive… sunt foarte multe la număr, nu-mi aduc aminte în clipa aceasta multitudinea, dar a fost o stagiune bogată, cu satisfacții, cu împliniri. Misa în si minor de Bach pe care am prezentat-o - o lucrare, iarăși, de responsabilitate maximă. Sigur că ne gândim la stagiunea următoare, care este o stagiune importantă. O vom deschide cu Misa a V-a de Schubert, cu Orchestra de Cameră sub bagheta lui Gerd Schaler, un dirijor la care ținem foarte mult și-l apreciem în mod cu totul deosebit. În anul 2015 Corul Academic Radio va împlini 75 de ani de existență, o aniversare pe care o așteptăm cu nerăbdare, dar și cu responsabilitate. Vom avea trei concerte aniversare - unul în luna februarie, unul în luna mai și unul în decembrie. Primul - de muzică universală; cele mai frumoase lucrări pe care le-am prezentat pe parcursul celor 15 ani de când colaborez cu Corul Academic Radio. În mai - muzică românească, abordând compozitorii cei mai importanți și cei mai apropiați formației noastre. În decembrie va fi concertul de colinde, dar alcătuit numai din potpuriuri, din suite - diptice, triptice, colinde care bucură atât pe cei care le cântă, cât și pe cei care le ascultă. Este proiectul cel mai important al Corului Academic Radio - 75 de ani de existență a unei formații profesioniste, cea mai veche și cea mai experimentată formație corală profesionistă din România.

Interviu realizat de Irina Hasnaș