Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianista Ilinca Dumitrescu

Publicat: miercuri, 7 Mai 2014 , ora 15.16
În 7 mai 2014 pianista Ilinca Dumitrescu susține un recital de Bijuterii muzicale franceze și românești la Institutul Cultural Român din Paris. Invitatul pianistei este solistul Vasile Macovei. Acest recital se înscrie în seria de manifestări muzicale organizate de Institutul Cultural Român pentru promovarea creației naționale în spațiul universal. În anul 2012, Ilinca Dumitrescu a primit din partea guvernului francez înalta distincție «Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres».


V
ă aflați pentru câteva zile la Paris, într-un rectial extraordinar, găzduit de Ambasada României, respectiv organizat de Institutul Cultural Român din Paris. Cu ce ocazie?

Este o mare bucurie să revin la Paris. Voi cânta la Palatul Behague, în acea superbă sală de teatru care este și Ambasada României. Este un loc celebru în Paris, în care au cântat mari artiști din secolul al XIX-lea și al XX-lea, deci e o bucurie să revin cu acest recital dedicat Zilei Europei și am gândit un program care să cuprindă bijuterii muzicale. Așa l-am intitulat, bijuterii compuse de mari, mari artiști, mari muzicieni europeni, precum Domenico Scarlatti, Mozart, Beethoven, Chopin, Schumann, Camille Saint Saens.

În partea a doua a recitalului, așa cum fac întotdeauna, multă muzică românească și compozitori care au locuit la Paris. Încep cu Ciprian Porumbescu, pe care îl cânt de câte ori pot și nu îmi este rușine să interpretez aceste pagini scrise de un mare talent românesc la mijlocul secolului al XIX-lea. Apoi Enescu, bineînțeles, care a trăit și a murit la Paris, Marcel Mihalovici, mare personalitate româno-franceză, Ion Dumitrescu, Paul Constantinescu - voi încheia recitalul cu celebra Toccată - și Doru Popovici. Vreau să vă spun că în acest program, ca de multe ori în recitalurile mele, îl am ca invitat special, invitat de onoare pe flautistul Vasile Macovei. Sper ca acest program care durează mult, aproape două ore, să placă publicului francez și românilor care locuiesc în Paris.


Acesta este doar un popas în agenda dumneavoastră. Ce va urma după acest recital de "Bijuterii muzicale" la Paris?

Imediat ce ne vom întoarce, vom avea un recital la Ateneu, aproape cu același program. Vor mai fi câteva piese și din alte arii culturale, nu neapărat europene. O săptămână după acest recital de la Ateneu voi încheia Festivalul de la Mogoșoaia organizat și de Radio România. Este o inițiativă admirabilă a Palatelor Brâncovenești, dar și a Radioului. Va fi un program special, muzica în vremea lui Galileo Galilei, muzică veche, europeană.

Irina Hasnaș