Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu directorul Artexim, Mihai Constantinescu

Publicat: miercuri, 12 Februarie 2014 , ora 14.27
Ediția a XIV-a a Concursului Internațional "George Enescu", singura competiție de acest gen din România, recunoscută de forurile internaționale de specialitate, are loc în perioada 8-27 septembrie 2014 și se desfășoară la Ateneul Român și la Universitatea Națională de Muzică din București. Mai multe detalii de la această manifestare primim de la directorul Artexim, Mihai Constantinescu:


Domnule Constantinescu, a fost lansat anunțul pentru desfășurarea Concursului Internațional
"George Enescu"în luna septembrie a acestui an. Care sunt în opinia dumneavoastră plusurile și minusurile decalării concursului față de festival?

Aș discuta numai despre plusuri, în sensul în care concursul, în acest moment are o valoare. Este un eveniment care poate să fie privit numai în ideea concursului, dar vă aduceți aminte era cuplat cu mai multe concerte și publicul nu știa unde să se împartă. În acest moment, toate concertele se desfășorară, fie la Universitatea Națională de Muzică, fie la Ateneu și publicul va putea veni în cursul celor 21 de zile la toate aceste concerte care se vor desfășura. Acesta este un mare avantaj, pentru concurenți, pentru publicul doritor să vadă tineri în afirmare. Noi încercăm prin forța festivalului să continuăm publicitatea și legarea acestui eveniment de festival, pentru că este totuși Enescu și pentru că se cântă multă muzică de Enescu, obligatorie, în cadrul secțiunilor concursului.


Vă rog să creionați ediția următoare a concursului,din perspectiva categoriilor, a premiilor și a noutăților față de ediția precedentă.

Etapele concursului se vor desfășura decalat, în sensul în care sunt foarte puține zile în care se desfășoară două secțiuni în același timp. Noi am încercat să despărțim aceste etape să se desfășoare separat, tocmai ca publicul să vadă cât mai mulți concurenți, câți mai multe evoluții. Începem cu vioara pe data de 9, violoncelul pe data de 12 și pianul pe data de 17. Avem finalele care se vor desfășura numai cu Filarmonica George Enescu, ceea ce este un punct mare câștigat de concurs, folosirea cele mai importante orchestre bucureștene, române ,în acest concurs. Semifinalele recitalului și finalul se vor desfășura la Ateneul Român. Iată încă un punct în plus câștigat de concurs. Din punctul de vedere al premiilor sunt aceleași ca și până acum, pentru cele trei secțiuni, plus secțiunea de compoziție. Din punct de vedere al juriilor sunt cele pe care noi le-am anunțat deja în 2013, cu mici accidente, doi-trei membri ai juriilor nu pot veni în acest an, dar au fost înlocuiți cu profesori muzicieni de aceeași valoare.


Cum vedeți posibilitățile de lansare ale câștigătorilor concursului Enescu, pe scenele muzicale din țară și din afara ei?

Depinde foarte mult de nivelul calitativ al celor care se prezintă, depinde foarte mult și de decizia juriilor. Câțiva care au fost lansați în ultimele ediții au deja activități internaționale deosebite. Sperăm ca aceștia să aibă și posibilitatea de a fi invitați să concerteze pe scenele din România. Foarte puține, trebuie să aduc o critică orchestrelor, foarte puține din orchestrele din țară, poate nu-și permit sau poate nu doresc să invite laureați ai Concursului "George Enescu" să evolueze pe scenele lor, alături de orchestre sau în recitaluri. Noi avem și un premiu pe care-l acordăm acestor câștigători ai concursului Enescu, de a veni și a concerta în București, dar solicitările trebuie să vină din partea orchestrelor. În ceea ce privește participarea lor în cadrul festivalului, așa cum prevedeam, în funcție de calitatea celor care vor câștiga și se vor prezenta vom putea decide dacă vom putea oferi acestor câștigători și apariții în cadrul festivalului, acolo unde exigențele sunt foarte mari și unde a fi alături de mari nume ale pianisticii, violonisticii și celisticii internaționale este un lucru deosebit și în același timp este un challenge pe care noi îl oferim câștigătorilor acestor secțiuni.



Andreea Chiselev