Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonista Clara Cernat

Publicat: miercuri, 5 Februarie 2014 , ora 11.13

Duo-ul Clara Cernat - vioară și Thierry Huillet - pian vor susține în această săptămână două recitaluri dedicate creației românești în Italia și Franța.

Violonista Clara Cernat și pianistul și compozitorul Thierry Huillet sunt profesori la Conservatorul Național Regional din Toulouse - Franța. Împreună desfășoară o intensă activitate artistică susținând recitaluri în importante centre culturale promovând creația clasică și contemporană românească și universală.

Activitatea lor a fost distinsă cu premii, cronici și aprecierea publicului.


Clara Cernat - Thierry Huillet din nou într-o călătorie extrem de interesantă. Propuneți un program în exclusivitate cu lucrări românești. Unde vă veți afla în această săptămână?

Vom începe acest program la Teatrul "Giuseppe Verdi" din Pordenone, un oraș lângă Veneția. E vorba de un teatru foarte frumos de 900 de locuri, care are o stagiune destul de impresionantă nu numai de muzică clasică și teatru. De mulți ani are un festival de umor foarte cunoscut în Italia. Pentru noi e o mare bucurie să putem oferi publicului italian acest program care a fost cerut expres - de muzică românească. Același program îl vom cânta și la Paris miercurea următoare - cântăm pe 5 februarie la Pordenone și pe 12 februarie la Sala bizantină la Ambasada României, un concert organizat de ICR Paris.


Duo Clara Cernat-Thierry Huillet este un duo cunoscut pentru promovarea muzicii românești. Dar iată că la sfârșitul anului 2013 v-ați aflat într-un alt turneu, de data aceasta pe continentul sud-american.

Într-adevăr, la sfârșitul anului 2013 am făcut un foarte frumos turneu - concerte în Columbia. Noi cântăm foarte des în America de Sud, dar Columbia era țara în care nu cântasem. Am cântat deja de mai multe ori în Argentina, în Brazilia, în Peru, dar publicul columbian a fost pentru mine o mare descoperire - deosebit de entuziast, săli pline, dar săli între 800 și 1500 de locuri. Nu-mi închipuiam că muzica clasică determină un asemenea interes.


A fost un turneu de succes, în care rolul principal l-a avut compozitorul Thierry Huillet.

Da. Pentru mine e o mare bucurie să pot să cânt muzica lui alături de el, de cele mai multe ori. Într-adevăr, muzica lui este o muzică deosebit de abordabilă pentru public, fără să fie "ieftină". Există teme, se simt rădăcinile unor tradiții muzicale înainte de el, este o muzică foarte frumos construită și bine, foarte bine primită și înțeleasă de public. Pe mine mă bucură lucrul acesta pentru că un compozitor contemporan este un miniunivers. Fiecare creator are universul lui și mulți dintre marii creatori din istoria muzicii nu au fost înțeleși de publicul timpurilor lor. Așa că nu e bucurie mai mare pentru mine decât să pot cânta muzica lui Thierry Huillet peste tot și să văd că publicul o acceptă, mai mult decât o acceptă - o place, devine fan.


Revenind la cele două recitaluri cu muzică românească, care sunt titlurile lucrărilor pe care le veți interpreta?

Vom începe programul cu o lucrare a lui Tudor Ciortea - Suită populară din Bihor ce cuprinde Cântecul miresei, Mărunțelul, Cântec din frunză, Rămoșul -, după care vom interpreta Crăciun de Anatol Vieru, deși nu mai este perioada Crăciunului. Este o piesă foarte frumoasă pe teme de colinde românești, deosebit de frumos construită. Vom cânta și două colinde ale lui Thierry Huillet, care sunt teme create, este în oglindă cu Anatol Vieru, sunt teme pe care Thierry le-a inventat, dar în spiritul colindelor românești. De asemenea, am descoperit recent, mărturisesc că deși este o piesă care se cântă mult în România, Bagatela de Ion Scărlătescu, care este minunată, o piesă scurtă dar plină de prospețime și cu teme absolut fantastice. Am pus Dansurile românești de Bela Bartok, pentru că mi se pare un omagiu nemaipomenit al folclorului românesc adus de către Bartok,. Apoi vom cânta Balada lui Ciprian Porumbescu, dar într-o armonizare făcută recent de Thierry Huillet, care a făcut și o adaptare pentru vioară și orchestră cu această armonizare - nu se schimbă nimic din partea viorii, există doar momentul în care tema revine de mai multe ori la vioară; acompaniamentul se schimbă și este o versiune foarte frumoasă pe care o vom înregistra și pe un CD pentru a o face cunoscută ca să poată fi cântată și de alți interpreți în această variantă a acompaniamentului. Vom termina cu monumentul muzicii românești, Sonata a treia în caracter popular românesc de George Enescu.


Vă dorim mult succes și vă mulțumim că ne sunteți alături și că rămâneți într-adevăr promotori ai muzicii românești.

Și eu vă mulțumesc. Este o mare onoare pentru mine și-mi merge la suflet să fiu ambasadoarea muzicii țării în care m-am născut și locului care mi-a dat viață.

Interviu realizat de Irina Hasnaș