Arhivă : Interviuri Înapoi

Expoziții și concert cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la (re)înființarea Muzeului Național al Țăranului Român

Publicat: marți, 4 Februarie 2014 , ora 14.41

Miercuri, 5 februarie 2014, Muzeul Național al Țăranului Român împlinește 24 de ani de la (re)înființare. Despre evenimentele care vor marca această sărbătoare ne vorbește Directorul General al instituției Virgil Ștefan Nițulescu:


Muzeul nostru există ca instituție de sine stătătoare din 1906. A avut o perioadă - între 1978 și 1990 - când a fost unit în mod abuziv cu Muzeul satului, iar în 1990, în ziua de 5 februarie, muzeul nostru a fost reînființat sub denumirea de Muzeul Țăranului Român. Fără îndoială că pentru noi este un moment de aducere aminte a unei renașteri. Sărbătorim această zi de 5 februarie ca pe o zi în care muzeul a renăscut din propria-i cenușă și a făcut-o, cred eu, într-un mod absolut remarcabil, fiind unul dintre cele mai apreciate muzee europene.


O sărbătoare marcată prin trei evenimente. V-aș ruga să-mi vorbiți despre cel din urmă - concertul care va avea loc mâine seară.

Este un concert organizat împreună cu colegii și prietenii noștri de la Centrul Național de Artă "Tinerimea română" - concertul Orchestrei de cameră Philarmonia, dirijat de maestrul Nicolae Iliescu, în care vom asculta piese de muzică românească: George Enescu, Doru Popovici și Constantin Silvestri. Am vrut să dăm posibilitatea publicului să asculte muzică simfonică inspirată de muzică tradițională românească, pentru că toate cele cinci piese care vor fi interpretate de Orchestra Philarmonia sunt de fapt inspirate din muzica tradițională românească. Am făcut asta cumva în completarea vernisajului pe care îl avem după-amiază, care este dedicat românilor aflați departe de granițele țării, realizat cu sprijinul doamnei Sanda Golopenția, fiica marelui sociolog și antropolog Anton Golopenția, cel care a descoperit o comunitate de români la est de Bug, în timpul celui de-al doilea război mondial. Este, cumva, o celebrare a tradițiilor românești, indiferent unde pot fi găsite ele - pe teritoriul României sau în afara granițelor. Ar trebui să mai adaug și o altă expoziție deschisă tot în ziua de 5 februarie dedicată, de această dată, unei minorități din România, rușilor lipoveni, dovedind astfel că România este o țară diversă din punct de vedere cultural și că muzeul nostru, deși se numește Muzeul țăranului român, este o instituție care știe să pună în valoare diversitatea culturală a României și nu doar tradițiile strict românești din punct de vedere etnic.

Interviu realizat de Lucian Haralambie