Arhivă : Interviuri Înapoi

60 de ani de la inaugurarea clădirii Operei Naționale București

Publicat: vineri, 10 Ianuarie 2014 , ora 9.56

Interviu cu Mihai Cosma, Consilier Director General


Domnule Mihai Cosma, o zi extrem de importantă în activitatea Operei Naționale București. 6 decenii de o intensă activitate, promovând creația românească și nu numai. În această seară suntem invitați la aniversare. Câteva gânduri, desigur, despre operă și despre această aniversare…

Este o aniversare specială, așa cum ați spus, o aniversare pe care am pregătit-o cu multă atenție. Nu este aniversarea instituției - pentru că, după cum bine știm, Opera Română funcționează încă de la sfârșitul secolului XIX. Se împlinesc însă 60 de ani de la tăierea panglicii, de la inaugurarea clădirii - atât de reprezentativă în peisajul bucureștean - Operei Naționale, clădire care a fost inaugurată pe 9 ianuarie 1954. Pe 9 ianuarie 2014 va fi un recital extraordinar cu participarea unor artiști care vin din străinătate, a altora care vin din alte centre culturale românești și, desigur, artiști ai Operei Naționale, care împreună vor încerca să recreeze ceva din parfumul muzical al inaugurării din 1954, reluând cele mai caracteristice fragmente din operele Dama de pică, Evgheni Oneghin, Rigoletto, Gianni Schicchi, Traviata - capete de afiș ale primei stagiuni desfășurate în actuala clădire.


Mai este Opera Națională București un reper pentru tânăra generație?

Este. Și aș spune chiar din două puncte de vedere. Este un reper pentru publicul tânăr - pentru că din ce în ce mai mult se poate vedea în sală prezența studenților, elevilor de liceu care vin cu bucurie la spectacol și asistă la diverse propuneri regizorale și componistice; i-am văzut la spectacole de balet, de operă, la Mozart, la Wagner. Ei sunt foarte deschiși, doar să aibă ce vedea și noi încercăm să le oferim lucrurile interesante de pe scenă. Mai este un reper pentru tânăra generație și în ceea ce privește tinerii interpreți, pentru că unul dintre cele mai importante lucruri în politica managerială a domnului Răsvan Dincă este atragerea tinerilor interpreți români care activează pe scenele lumii și care nu prea veneau de regulă acasă să cânte din nenumărate motive. Atragerea lor către București, către Opera noastră, oferindu-le aceleași condiții artistice și condiții financiare cât de cât similare, pentru ca ei să vină să ofere talentul, arta, bunăvoința, dăruirea lor și publicului românesc. Deci, răspunsul meu ar fi da și chiar un da foarte entuziast.


Aveți vreun proiect, domnule Mihai Cosma, care vă este foarte drag și pe care ați dori să-l desăvârșiți în această stagiune și nu numai?

Asta este o întrebare care ar putea fi similară cu ce operă vă place cel mai mult. Mi-e foarte greu să fac o ierarhie. Sunt proiecte destul de variate, destul de multe. Ne propunem premiere de opere, ne propunem o ediție a II-a a Concursului "Le Grand Prix de l'Opera", dar care să fie și mai grozavă decât prima ediție. Abia așteptăm să se termine lucrările de restaurare și de modernizare a teatrului, care vor oferi cu totul alte condiții de desfășurare a activității pe scenă. Regizorii care vor monta de acum înainte spectacole la Operă vor putea să folosească dotări de scenă care există în orice teatru din lume, dar care aici, din cauza vechimii acestei clădiri, nu au existat. De asemenea, publicul va putea să respire un aer proaspăt și la o temperatură rezonabilă pentru că se va introduce climatizare. Încercăm să revigorăm Muzeul Operei, să existe un magazin de cărți, de obiecte de artă, de partituri, de suveniruri. Toate acestea, una câte una, fac parte din planurile pe termen lung și pe termen mediu pe care le are echipa de manageri.


Mulțumim foarte mult și, în o dată, La mulți ani, Opera Națională București!

Interviu realizat de Irina Hasnaș