Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violoncelistul Marin Cazacu

Publicat: luni, 2 Decembrie 2013 , ora 16.53

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Centrul Cultural din Belém și Casa da Música din Porto, prezintă, cu ocazia Zilei Naționale a României, două concerte de gală în interpretarea Cvartetului Cellissimo . Concertele vor avea loc la CCB (Pequeno Auditório), în data de 2 decembrie, orele 21:00 și la Casa da Música din Porto (sala 2), în data 5 decembrie, orele 21:00.


Domnule Marin Cazacu, în aceste zile vă veți afla la Institutul Cultural Român din Portugalia cu două concerte foarte frumoase. Câteva gânduri despre acestea?

Mulțumim pentru invitația de a povesti despre această experiență pe care o vom avea în Portugalia; este vorba de invitația Institutului Cultural Român de a susține două concerte deosebite în capitala țării - Lisabona, la una din cele mai prestigioase săli de concerte din acest oraș și în orașul Porto - cel de-al doilea oraș ca importanță culturală și economică al Portugaliei. Bucuria este mare pentru noi, nu ne aflăm pentru prima oară în Portugalia. Acum câțiva ani am fost invitați la un festival de prestigiu, la Mateus, tot în Portugalia, cu cinci concerte deosebite. Ne aducem aminte cu mare plăcere de publicul portughez și de felul cum au receptat muzica pe care noi le-am propus-o. Și de data aceasta am propus un program foarte atractiv pentru că mergem cu Ansamblul Cellissimo, din care face parte Alexandra Guțu, Marin Cazacu, Răzvan Suma și Octavian Lup cu un repertoriu de la muzică românească de Constantin Dimitrescu (violoncelist, de altfel, și el de mare ținută) dar care include și compozitori din repertoriul clasic, romantic și contemporan. Mă gândesc aici la Handel, Albinoni, Piazzolla, Besler, chiar și Dvorak - muzică romantică, și mulți alți compozitori, chiar și un compozitor portughez.


Vor fi, așadar, două concerte dedicate Zilei Naționale a României.

Așa este. Ziua Națională a României este pe 1 Decembrie. Concertele vor fi pe data de 2 și 5 decembrie 2013, iar prezența noastră în această țară este o întoarcere de suflet într-o țară care ne-a plăcut foarte tare și care receptează muzica cu totul deosebit.


Domnule Marin Cazacu, toată lumea știe că sunteți nu numai inițiatorul proiectului intitulat Violoncellissimo, dar și cel al Orchestrei de Tineret. Pentru anul 2014, ce perspective există pentru acest ansamblu?

Mă întrebați de un lucru care mi-e atât de aproape de suflet. Orchestra Română de Tineret în 2014 sper că va trăi câteva momente deosebite din experiența "vieții sale", pentru că este invitată la cel mai prestigios festival de orchestre de tineret din lume și în cea mai prestigioasă sală de concerte din lume. Este vorba de sala Filarmonicii din Berlin. Concertul va avea loc pe data de 24 iunie 2014, într-un program cu totul deosebit. Împreună cu maestrul Cristian Mandeal Orchestra Română de Tineret va susține un program în care vor fi interpretate lucrări de Theodor Rogalski, Maurice Ravel, Richard Strauss - 2014 fiind an dedicat lui Richard Strauss - și Piotr Ilici Ceaikovski. În afară de acest concert cu totul deosebit al orchestrei, vor avea loc câteva concerte deosebite la Ateneul Român. Este vorba de concerte pe 5 și 20 martie, concerte în cadrul Festivalului "Sergiu Celibidache" din octombrie 2014, iar în primăvara lui 2015 orchestra va fi prezentă la festivaluri importante din Viena și în vara lui 2015 la festivaluri importante din Franța la Aix en Provence, Marsilia și Paris.


Iată, o impresionantă traiectorie a unui ansamblu care este extrem de tânăr. Câți ani are?

Orchestra Română de Tineret a fost înființată din 2008. Ne aflăm în cel de-a șaselea an de existență, dar să știți că această orchestră deja a crescut. Sunt foarte mulți tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani și urmează să includem în cadrul orchestrei și pe cei și mai tineri, care fac parte în momentul de față din orchestrele cu vârste mai mici - este vorba de Romanian Sinfonietta Orchestra și Orchestra Junior la care, normal, vârsta își spune cuvântul. Fiecare va crește și își va dezvolta calitățile artistice ca să poată să urce și să fie inclus în cadrul acestui ansamblu de prestigiu pentru muzica românească.


Domnule Marin Cazacu, vă mulțumim și vă dorim mult succes atât cu Violoncellissimo, cât și cu Orchestra Română de Tineret, dar și lui Marin Cazacu personal. Ne pregătiți câteva surprize pentru stagiunea în curs?

Cu siguranță. În afară de faptul că-mi place să fiu provocat să cânt lucrări în primă audiție și lucrări din repertoriul pe care l-am susținut de atâtea ori pe scenele de concert, anul viitor voi avea bucuria să prezint la Ateneul Român o lucrare a Doinei Rotaru în primă audiție - un concert pentru violoncel și orchestră și multe altele. Dar vă las să vă bucurați la momentul potrivit de aceste provocări.

Interviu realizat de Irina Hasnaș