Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu baritonul Yuriy Tsiple

Publicat: luni, 2 Decembrie 2013 , ora 11.37

În plină ascensiune, baritonul Yuriy Tsiple se poate mândri la cei 29 de ani cu un palmares important și cu apariții la Opera din Frankfurt, la Opera National du Rhin din Strasbourg și la Opera din Zurich al cărei solist a devenit din sezonul 2012 - 2013. În 23 noiembrie 2013, Opera din Zurich a fost gazda premierei mondiale cu opera pentru copii Fantoma de la Canterville de Marius Felix Lange - premieră în care baritonul Yuriy Tsiple a fost interpretul rolului titular. Despre această montare comentată elogios în presa elvețiană, tânărul artist ne-a vorbit în cele ce urmează:


Este vorba despre opera Fantoma de la Canterville după nuvela lui Oscar Wilde, care acum a devenit o operă, nu doar o simplă nuvelă. A scris această operă un compozitor german, contemporan cu noi, Marius Felix Lange, un compozitor al cărui nume sigur va fi cunoscut pentru că el deja a scris și pentru alte teatre de operă și toate lucrările lui au avut mare succes. Noi ne cunoaștem de ceva timp. El chiar m-a ascultat pe viu, la Berlin anul trecut, când am susținut un concert de lied și chiar în perioada aceea a scris această operă și i-a părut și lui bine că poate să asculte și cântăreți. Adică, în cazul meu, chiar pe mine m-a auzit în rolul titular. Îi doresc lui Marius ca toate operele lui să aibă succes cum a avut Fantoma de la Canterville, pe 23 noiembrie, la Zurich, pentru că publicul a avut o reacție, la fel cum ar avea o reacție după o operă foarte cunoscută, ca de exemplu, de Verdi sau Puccini. Noi pe scenă, adică regizorul, compozitorul și dirijorul am simțit acest lucru și pe urmă presa a notat acest lucru. Faptul că unii din presă au spus că se apropie de Olandezul zburător, tot ce a scris Marius Felix Lange în această operă este extraordinar. Și chiar așa este, pentru că orchestrația este una foarte, foarte amplă ca și frazele pe care le-a scris pentru soliști. Nu pot s-o numesc o simplă operă pentru copii, pentru că eu am mai cântat opere pentru copii și la Strasbourg și la Paris, însă nu se pot compara cu opera pe care am cântat-o acuma. Ca dovadă că publicul nu este numai public cu copii în sală, au fost foarte mulți adulți. La premieră, majoritatea au fost adulți, a fost sala vândută și sunt sigur că vor veni adulți în continuare, pentru că e o muzică extraordinar de bine făcută, o muzică de film, o muzică cu multă fantezie, cu foarte multe culori… Este foarte reușită.


Dumneavoastră interpretați rolul principal. Ce ne puteți spune despre această producție, despre regie, despre ceilalți parteneri de scenă, despre dirijor?

Este extraordinar. Este un lucrur pe care deja l-am spus multor prieteni… sunt încă tânăr, dar cred că acest rol va rămâne pentru mine unul dintre cele mai dificile roluri, pentru că este un rol de creație și este o operă în premieră mondială. Colegii mei sunt foarte bine pregătiți, toți care cântă în această producție, pentru că suntem două distribuții, dar nu există diferențe, toată lumea este creativă și bine pregătită. Regizoarea vine din Bosnia și Herzegovina este o regizoare tânără și a fost o experiență extraordinar de plăcută să lucrez cu ea. Am lucrat deja cu mulți regizori celebri, inclusiv cu Calixto Bieito, Robert Carson, însă și Jasmina Haziazmetovich mi-a dovedit cât de importantă și cât de bine pregătită este generația tânără. Eu trebuie să-mi schimb de două ori costumul, în timp de 50 de secunde. Nu doar sacoul, e vorba că apar fără cap pe scenă, mă schimbă de tot. Și faptul că rolul fantomei are de zburat… Nu știu dacă mulți cântăreți ar accepta lucrul acesta, dacă ar putea să cânte note acute, fraze de belcanto, și să zboare la înălțime de 15 metri. Eu m-am simțit ca într-un film și vorba multor prieteni de-ai mei…ce m-ar împiedica acum după această producție să fac un film sau să fac un rol mai greu. Pentru că este un rol atât de complex, atât de dramatic… pentru că este Fantoma este un personaj care se transformă di omul care vrea să bage frica în toată lumea din castel și toată lumea să se supună lui, și până la urmă devine frustrat că vede că nu le e frică de el și până la urmă moare… după 450 de ani de viață. Este un rol extraordinar de bine făcut și în care nu numai eu, rolul principal, ci toți colegii trebuie să arate multe diferențe, culori vocale și capacitatea de a pronunța bine textul.


Ce va urma după această premieră
? Sunt mai multe spectacole în luna decembrie? Ce alte proiecte aveți?

Sunt mai multe spectacole în care cântă ambele distribuții. Următorul meu spectacol este chiar duminică 1 decembrie, deci al doilea spectacol, iar pe urmă voi veni în România, e o surpriză. Voi veni în România în primăvara lui 2014 și pe urmă voi reveni la Zurich unde voi cânta un rol foarte frumos, Roucher, din Andrea Chenier, am un duet foarte frumos, chiar cu Chenier iar dirijorul va fi maestrul Nello Santi. În în iunie 2014 voi cânta în premieră La fanciulla del West, rolul lui Jake Wallace, unde am o arie foarte frumoasă, dirijor va fi bunul meu prieten, maestrul Marco Armiliato, și va regiza directorul de la Komische Oper Berlin, maestrul Barry Kosky, un regizor, la fel, foarte bun. Așa că voi avea foarte de făcut multe în această stagiune și mă bucur…este foarte interesant să progresezi.


Yuriy Tsiple vă mulțumesc, vă doresc succes… cu siguranță vom mai auzi de evoluțiile dumneavoastră frumoase.

Mulțumesc mult și să ne vedem în România cu bine.

Interviu realizat de Jeanine Costache