Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Alexandru Simu, membru al formației ARIFA

Publicat: miercuri, 20 Noiembrie 2013 , ora 13.44

Formația ARIFA este alcătuită din patru muzicieni reprezentanți ai diverselor spații culturale - Alex Simu (România) - saxofon, clarinet & Live Laptop, Mehmet Polat (Turcia) - ud, Franz von Chossy (Germania) - pian și Sjahin During (Turcia/Olanda) - Afro Anatolian Percussion.

ARIFA îmbină muzica tradițională din Orientul Mijlociu și Balcani cu jazz-ul și arhetipuri din vestul Europei. Secretul formației este reprezentat de interesanta alchimie creată între cei patru instrumentiști care provin din România, Turcia, Olanda și Germania. În 2012 ARIFA a lansat albumul ANATOLIAN ALCHEMY care s-a bucurat de un succes extraordinar.

În 21 și 22 noiembrie 2013 ARIFA se află la Paris și Marsilia pentru a susține două concerte.


Domnule Alexandru Simu, peste numai câteva zile vă veți afla la Paris pentru promovarea unei muzici de un tip cu totul special. Sunteți inițiatorul proiectului ce poartă titlul "Arifa". Când a luat ființă acest proiect?

Arifa s-a constituit în 2010 și a fost un proces organic de evoluție. Începând din 2005, am făcut parte împreună cu Sjahin During din grupul Tarana, care a fost un grup precursor grupului Arifa, în care am experimentat multe din ideile pe care le căutam și le-am probat pe diferite publicuri. În 2010 am ajuns la concluzia că trebuie să reconstruim felul în care facem muzică, și așa am trecut la Arifa. Noi folosim arhitectura muzicii de jazz și conceptele de improvizație folosind scări din Orient, makan și muzică sufi ca surse de inspirație, dar în același timp am păstrat și armonia vest-europeană.


Este foarte interesantă îmbinarea timbrală în această formație. Ați putea să ne-o menționați?

Avem ud - lăuta turcească, cobza turcească, care este una de o factură specială. Mehmet Polat din Istanbul a conceput un ud cu 13 corzi care poate cânta ambitusul unui contrabas. Avem percuție; setul de percuție e compus din diferite instrumente din toate colțurile lumii, având daful iranian și cinelele turcești și diferite alte tobe mai mici sau mai mari cu o singură membrană. Avem pianul tradițional vest-european și clarinetul, la fel, foarte special. Am dezvoltat anul trecut, în 2012, un tip de clarinet care încă este unic în lume și anume clarinetul tenor; este un clarinet care a devenit un nou membru al familiei și se situează între clarinetul alto și clarinetul bas. Surprinzător, nu a existat până acum în istorie! Îmbinând aceste texturi, aceste instrumente care jumătate aparțin muzicii occidentale și jumătate muzicii orientale încercăm să creăm texturile acestea unice.


Domnule Alexandru Simu, dar acum vă aflați în Turcia. Care este scopul acestei vizite?

Scopul turneului în Turcia este unul extrem de special. Am lucrat aproape trei ani la realizarea acestui turneu. Noi îl denumim The road trip - Călătoria. Ne-am dorit întotdeauna să ajungem spre sudul Turciei, ca să ne conectăm și mai mult cu muzica sufi și să avem șansa să intrăm în contact cu muzicienii locali și să descoperim cât mai mult posibil din tradițiile acestei țări. Astfel am început un turneu deja acum de patru zile de la Istanbul spre Ankara, am ajuns la Capadocia și de aici o să ne îndreptăm spre Mardin, Urfa și Gaziantep, până o să ajungem chiar la Diyarbakir - capitala Kurdistanului. În tot întregul turneu filmăm, documentăm și intrăm în contact cu muzica locală pentru a ajunge la un nivel cât mai profund de cunoaștere.


În 21 și 22 noiembrie vă veți afla în Franța. Cu ce ocazie?

În fiecare an, toate institutele de cultură din Paris se reunesc și organizează Festivalul Jazzycolors, în care fiecare institut de cultură promovează și aduce un grup care să reprezinte cultura și să aducă o frântură din ce poate fi reprezentativ pentru țara lor, iar în cazul nostru s-au reunit Institutul Cultural Român și Institutul Cultural olandez și o să realizăm două concerte.


Interviu realizat de Irina Hasnaș