Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Voicu Enăchescu, dirijorul Corului Preludiu

Publicat: luni, 18 Noiembrie 2013 , ora 13.58

Una dintre cele mai importante manifestări dedicate muzicii corale în România este stagiunea "Paul Constantinescu", de care se ocupă Voicu Enăchescu, dirijorul Corului Preludiu.

Domnule Voicu Enăchescu - o nouă stagiune "Paul Constantinescu". Care sunt reperele lunii noiembrie?

Este, iată, cea de-a treia stagiune "Paul Constantinescu", organizată de Asociația națională corală din România pentru formațiile, în principal, din București - așa a fost concepută inițial, ca stagiune corală bucureșteană, dar la care participă și coruri din orașe și județe apropiate Bucureștiului.

Stagiunea "Paul Constantinescu" s-a deschis în ziua de 4 noiembrie cu un concert de muzică religioasă. De altfel, stagiunea în sine are două componente - concerte de muzică religioasă și concerte de muzică laică. Așa cum spuneam, s-a deschis la biserica "Sf. Elefterie" cu un concert de muzică religioasă ortodoxă și nu numai, susținut de Corul de cameră "Preludiu".

În lunea care urmează - concertele sunt programate din două în două săptămâni, numai în zilele de luni - concertul va fi susținut de Corul "Simbol", dirijat de domnul profesor Jean Lupu.

În 9 decembrie, va avea loc tot în locașul de cult al bisericii "Sf. Elefterie" concertul coralei "Sf. Mina" de la protoieria Sloboziei. Iată, un cor care e alcătuit din preoți în exclusivitate și care, evident, cântă muzică religioasă, dirijat de preotul Cătălin Stanciu. Tot atunci va cânta și corul feminin "Euterpe" dirijat de Georgeta Aldea. Deci, la concertul din 9 decembrie de la biserica "Sf. Elefterie" participă două formații corale.

În 16 decembrie va avea loc concertul Corului Seminarului Teologic din București, dirijat de Ștefan Constantin Răzvan. Concertul acesta va fi susținut la Sala de concerte a Centrului național de artă "Tinerimea română". Și cu asta, cred, s-au epuizat concertele din Stagiunea "Paul Constantinescu", până la sfârșitul anului.


Este importantă această stagiune "Paul Constantinescu" pe care ați inițiat-o? Aveți oaspeți deosebiți, doritori să se înscrie în acest circuit?

Da. Dacă e vorba de formații corale sunt foarte mulți amatori și foarte multe formații care doresc să participe la această stagiune. Am putut completa calendarul până în luna iulie a anului viitor. În ce privește prezența publicului, trebuie să vă spun - nu cu surprindere - cu mare satisfacție și cu mare plăcere că locurile unde se desfășoară stagiunea "Paul Constantinescu" întotdeauna sunt populate, sunt pline de spectatori și sunt printre spectatori, de fiecare dată, niște împătimiți ai muzicii corale care vin cu plăcere să asculte ultimele noutăți și din creația corală românească și din creația corală universală.

Intenția noastră a fost ca prin aceste concerte să încercăm revigorarea mai consistentă a mișcării corale de amatori din țara noastră, despre care probabil că știți că în ultima vreme s-a aflat într-un mic con de umbră.


Mulțumim foarte mult și vă dorim mult succes.

Mulțumim și noi pentru atenția pe care o acordați acestei manifestări.


Interviu realizat de Irina Hasnaș