Arhivă : Interviuri Înapoi

Turneul Orchestrei Simfonice București în America de Sud

Publicat: marți, 5 Noiembrie 2013 , ora 12.51

În perioada 29 octombrie-12 noiembrie 2013 Orchestra Simfonică București desfășoară un turneu în America de Sud, primul de asemenea anvergură al unei orchestre românești, realizat la invitația Asociației Culturale de Stat Mozarteum Brasileiro. Ansamblul simfonic condus de directorul său artistic și dirijorul principal Benoit Fromanger se va desfășura în Argentina, Brazilia, în capitala Republicii Peru, la Lima. Montevideo este ultimul oraș sud-american în care ansamblul simfonic românesc poate fi ascultat. Ultimul concert, în 11 noiembrie, va avea loc la Teatro Solis.

Chiar înainte de plecare, Irina Hasnaș i-a solicitat un interviu flautistului Cătălin Oprițoiu.


Cătălin Oprițoiu vă aflați cu câteva minute înainte de a pleca într-unul dintre cele mai interesante și fascinante turnee, împreună cu colegii. Câteva repere ale acestei călătorii…

Este pentru noi o provocare foarte mare. Am primit această invitație din partea Agenției Mozarteum Brasileiro - este una dintre cele mai mari, dacă nu chiar cea mai mare agenție de impresariat din America de Sud, cumva corespondentul Arteximului din România, ca lumea să-și dea seama la ce nivel. Mergem într-un festival, genul Festivalului "George Enescu" din România. Avem privilegiul și onoarea de a fi ultima orchestră din cadrul festivalului, practic cei care vor închide festivalul. Este pentru prima dată când un organism de gen reușește să concerteze în cele mai mari săli de concert din America de Sud. Și când spun cele mai mari săli mă refer la Teatrul Colon, care este socotită una dintre primele cinci din lume. Acolo au concertat soprana Maria Calas, marele violoncelist Yo Yo Ma. O onoare la fel de mare pentru noi este, de asemenea, că ne află pe aceeași agendă de orchestre cu marile orchestre ale lumii; mă refer la Orchestra din Hamburg, Concertgebouw, care a făcut același tip de turneu în iunie. Încercăm să ne reinventăm de fiecare dată și din cauza aceasta am făcut și acest concert în aeroport, pentru că publicul din America de Sud va reuși să ne asculte în sălile despre care tocmai am pomenit, dar publicul din România nu a avut încă ocazia să ne asculte cu aceste programe. Și atunci, am sperat ca o mică parte din cei care astăzi pleacă din România să ia cu ei mesajul pe care vrem să-l transmitem, și acest mesaj este că vrem să ne dezvoltăm prin cultură.


Care este repertoriul pe care-l propuneți publicului din America de Sud?

Mergem cu două programe. În primul concert vom avea uvertura Carnaval de Dvorak, Concertul pentru vioară de Ceaikovski, interpretat de Erik Schumann - un violonist german din tată român și mamă japoneză, un violonist excepțional - și cu Simfonia de Dvorak "Din lumea nouă". Al doilea program este tot cu uvertura Carnaval de Dvorak, cu Concertul de vioară de Dvorak, de data aceasta, dar în aceeași interpretare a lui Erik Schumann, și cu simfonia de Ceaikovski, a VI-a, Patetica, pe care tocmai am interpretat-o aici, în aeroport.


Va fi un program cu totul special. Ce vă doriți să realizați prin acest turneu?

În primul rând facem acest turneu pentru că dorim să promovăm imaginea României prin cultură, prin lucruri frumoase, dorim să fim ambasadorii României. Suntem un pic atipici față de ce înseamnă o orchestră de muzică clasică, o orchestră simfonică, deoarece imaginea României nu o promovăm doar prin muzică, prin calitate, prin ceea ce facem, dar inclusiv prin îmbrăcăminte. Doamnele din cadrul Orchestrei Simfonice București vor fi îmbrăcate în ii, tradiționalele bluze românești. Dorim să ducem mesajul către întreaga lume că România nu este ceea ce pare neapărat din anumite motive, ci România este o țară în care cultura este la baza dezvoltării societății.


Domnule Cătălin Oprițoiu, vă mulțumim și vă dorim mult succes întru realizarea acestui proiect.

Vă mulțumesc foarte mult și vă mărturisesc că mă simt exact ca un copil care-l așteaptă pe Moș Crăciun. Am avut acest sentiment pentru că ne-am chinuit foarte mult; în spatele acestui turneu a fost o muncă foarte grea. În acest moment toată această muncă s-a dus și totul s-a concretizat în acest turneu. Este exact cum un copil îl așteaptă pe Moș Crăciun și se duce și găsește darurile sub brad, îndeplinindu-i-se dorințele. Acest turneu asta reprezintă pentru noi în acest moment - îndeplinirea unei munci de o lungă perioadă și a dorințelor noastre de a promova România peste tot în lume.