Arhivă : Interviuri Înapoi

Dirijorul Tiberiu Soare și Orchestra Națională Radio la Balcic

Publicat: joi, 25 Iulie 2013 , ora 15.37
În 29 iulie 2013, Orchestra Națională Radio și dirijorul Tiberiu Soare vor apărea într-un concert susținut în cadrul festivalului "Balcic Classic Days", prilej de a discuta cu dirijorul despre această nouă prezență în străinătate a binecunoscute Orchestre Naționale Radio.


Spune-mi te rog, cât de important este acest festival din Balcic
?

Este prima dată când Orchestra Națională Radio este invitată la acest festival, nu-mi dau seama exact de anvergura lui, în orice caz, pare să fie un lucru serios, dovadă că ni s-a cerut un program care să cuprindă piese aparținând perioadei clasice. Evident că am alcătuit o formulă camerală din Orchestra Națională Radio, pentru că Orchestra Națională Radio a fost invitată la acest festival de la Balcic și ne-am hotărât că cea mai bună alegere ar fi Mozart.


Unde exact în Balcic se va desfășura evenimentul?

Nici măcar asta nu știu cu foarte mare precizie, urmează să aflăm că, atunci când ne vom duce acolo, am înțeles că e vorba de o scenă în aer liber, aflată nu foarte departe de malul mării.


Spuneai de un program clasic. Ce lucrări mai exact?

Așa cum am spus, tot programul este vorba de Wolfgang Amadeus Mozart, mai mult decât atât, tot programul este în la major, așa că toate lucrările sunt în la major: concertul nr. 5 pentru vioară și orchestră, în interpretarea lui Gabriel Croitoru, Concertul nr. 12 pentru pian și orchestră, în interpretarea lui Horia Mihail și Simfonia 29.


Care sunt proiectele tale de viitor și ale Orchestrei Naționale Radio?

Ceea ce ne preocupă în viitorul apropiat este cu siguranță prezența Orchestrei Naționale Radio în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Acolo, sub conducerea dirijorului James Judd, Orchestra Națională Radio va interpreta o lucrare de referință din repertoriul secolului al XX-lea și anume, Recviemul de război de Benjamin Britten. Este o lucrare monumentală, face cinste oricărei orchestre care o interpretează și aici trebuie să fiu mai exact: nu e vorba doar de orchestră, este vorba practic de toate formațiile muzicale radio din domeniul muzicii clasice sau simfonice, așadar vorbim despre Orchestra Națională Radio, vorbim despre Orchestra de Cameră Radio, vorbim despre Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia și vorbim despre Corul de Copii Radio, condus de domnul Voicu Popescu.


Așadar, câți vor fi pe scenă?

Tot arsenalul formațiilor muzicale radio, în ceea ce privește muzica simfonică, este pus la bătaie în această ediție a Festivalului Internațional George Enescu. Nu pot să vă zic cu exactitate numărul de muzicieni, dar, cred eu, se va depăși numărul de 100.


Ioana Goia