Arhivă : Interviuri Înapoi

Tineri artiști români la Dublin

Publicat: joi, 13 Iunie 2013 , ora 9.18

În data de 8 iunie la Dublin a avut loc un spectacol de muzică electronică, proiecții video și dans în care au fost implicați și tineri artiști români. Este vorba atât despre compozitorii Sabina Ulubeanu, Diana Rotaru și Cătălin Crețu, cât și despre flautista Ana Chifu, fagotista Maria Chifu și artistul video Mihai Cucu. Detalii despre acest eveniment în interviul următor, acordat de compozitorul Cătălin Crețu.


Domnule Cătălin Crețu cum s-a născut acest eveniment?

Am primit invitația de la Asociația Dublin Sound Lab, pe care evident am onorat-o. Ei fuseseră anul trecut invitați la Festivalul InnerSound din București, așa că ne-au întors cumva această invitație. A fost un proiect foarte interesant, la care au participat atât compozitori și artiști multimedia români, cât și compozitori și artiști multimedia din Irlanda: Jonathan Nangle, Piaras Hoban și Fergal Dowling. De asemenea au participat și un dansator foarte talentat, un performer irlandez, Philip Connaughton și un clavecinist irlandez, Michael Quinn.


Acest concert a avut loc la Teatrul Smock Alley din Dublin. Este un teatru important? De ce public a beneficiat acest concert?

Mă bucur că aduceți numele teatrului în discuție, pentru că este cel mai vechi din Dublin. Eu am fost foarte fascinat când am călcat prima dată acolo. Mai ales că am aflat pe acolo a trecut și Jonathan Swift. Este o clădire superbă. Nu este foarte mare. Erau cam 100 și ceva de locuri. Am avut un public foarte cald. Înainte de spectacol am fost la Centrul de muzică contemporană din Dublin, să zicem un fel de Uniune a Compozitorilor irlandezi, unde am prezentat spectacolul și acolo, de asemenea, am avut parte de o audiență foarte numeroasă.


Va continua această colaborare româno-irlandeză?

Cred că va continua, pentru că irlandezii sunt oarecum asemănători românilor. Sunt foarte prietenoși, calzi. Mi-aș dori foarte mult să continuăm această colaborare pe un palier superior.

Interviu de Monica Isăcescu