Arhivă : Interviuri Înapoi

Nicolae Voiculeț este alături de campania 'Români pentru o lume'

Publicat: luni, 3 Iunie 2013 , ora 13.03

Este artistul român care a urcat pe scenă încă de la vârsta de cinci ani și de atunci reprezintă și promovează România pe marile scene ale lumii, evidențiind puterea incredibilă a sunetului și autenticității românești, prin nai. A concertat în fața a numeroase personalități mondiale, de la președinți de stat la familii imperiale, s-a implicat intens în campanii umanitare, fiind aliat al celor în suferință, dăruindu-le speranță și credință prin puterea sunetului său. Iar "Români pentru o lume" este campania națională de care celebrul naist român Nicolae Voiculeț se simte mândru să fie alături.


De ce ați ales să vă alăturați campaniei "Români pentru o lume", inițiată de Fundația Sergiu Celibidache?

Țara noastră se află într-un punct culminant de criză. Nu vorbim de o criză economică, ci de o criză a identității și a valorilor, ca și caracteristică a epocii moderniste în care ne aflăm. Suntem o țară bogată spiritual, avem oameni care au scris istorie în toate domeniile și care au promovat această țară, plină de tradiție și de cultură, peste tot în lume. În ciuda acestor vestigii sacre, ne aflăm în punctul în care negăm un trecut care ne reprezintă și de care nu trebuie să ne fie rușine, ci din contra, să genereze un viitor și mai bun, prin continuitate și demnitate. Copiilor noștri le lipsesc modelele. Mass-media promovează nonvalorile, iar noi încercăm să ne luptăm cu această imagine falsă creată de așa zise "dive ale momentului", care ne depărtează de esență și de adevăr, dar pe care copiii noștri le văd peste tot. Sunt onorat să mă alătur acestei campanii și cred că trebuie să ne unim cu toții forțele în a ne recupera identitatea, forța și istoria. Avem nevoie să ne amintim cine suntem, un popor cu istorie, demn, iar copiii noștri trebuie să preia această bogăție culturală și să o transmită mai departe, peste generații.


Prin "vocea" dumneavoastră, în această campanie, se dorește încurajarea românilor să își urmeze visul indiferent de segmentul cultural în care activează. Ce sfaturi aveți pentru cei care doresc să vă calce pe urme?

Noi toți suntem aici cu un scop, trebuie să credem în noi înșine și în Dumnezeu. Orice dorință care vine din suflet este manifestarea iubirii lui Dumnezeu și calea pe care trebuie să o urmăm cu devotament și cu încredere. Lucrurile "mari" vin ca urmare a unui sacrificiu și a unui efort care, de cele mai multe ori, pare imposibil. Menirea unui artist este de a le dărui oamenilor emoție, iubire și speranță. Artistul este ca un preot care dăruiește lumina. Preia păcatele celor care ajung la el și dăruiește iertare, încredere și speranță. Dacă acest schimb nu există, artistul nu reușește să se facă înțeles și nu transmite emoția mai departe. Este o cruce grea, necesită multă dăruire și este un lucru pe care îl poți face doar atunci când scopul tău este divin și în armonie cu cei din jurul tău. Dacă visul tău are ca fundament un scop în favoarea binelui, urmează-l, vei fi capabil de dăruire și vei primi în schimb, această împlinire sufletească pe care scena o oferă. Așa cum un doctor nu poate opera fără cruce, un preot nu poate sluji fără credință, un artist nu are nimic de oferit fără IUBIRE.


În ultimii ani, cu precădere în România, educația pare să aibă un rol secundar în formarea unui individ. Pe cine găsiți răspunzător pentru acest fapt?

Răspunzător pentru acest fapt este accesul la informație. Acum 24 de ani, ca să poți face un eseu sau o lucrare, necesita foarte multe ore petrecute în biblioteca școlii și acasă. Astăzi, este nevoie de câteva secunde, pentru un click care îți face tema. Nu am fost pregătiți pentru democrație și nu am știut ce să facem cu ea, iar ce se întâmplă astăzi este doar un efect al necesității de abundență. Verbul a "dobândi" a fost înlocuit de verbul "a avea". Vrem din ce în ce mai mult, dar fără să facem nimic. Nu mai stimulăm creativitatea și nu mai punem respect pe pasiune, ci pe bani. Părinții își îndrumă copiii să urmeze meserii care produc bani mulți, nicidecum să identifice și să exploateze la maxim calitățile copilului sau abilitățile sale native.


Ce soluții vedeți pentru combaterea acestei situații?

Soluția constă în realizarea de campanii sociale de educare a populației și de reorientare. Trezirea poftei pentru cultură și campanii de conștientizare. Suntem atât de ocupați să facem bani încât nici nu realizăm ce se întâmplă. Focusul să fie pe copii și adolescenți. Ei sunt cei care au nevoie de ajutor, de direcție și de un impuls. Viitorul lor îl reprezintă acțiunile noastre de mâine pentru copiii noștri.


Pentru astfel de români precum Nicolae Voiculeț a luat naștere "Români pentru o lume", campania națională de responsabilitate socială inițiată de Fundația Sergiu Celibidache. E rândul tău să pui România pe hartă! Mai multe detalii pe www.romanipentruolume.ro și pagina oficială de Facebook a campaniei http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume


Despre campanie

"Români pentru o lume" reprezintă un omagiu adus marilor personalități românești ce au adus mândrie și glorie României, peste tot în lume și aduce în atenția fiecăruia dintre noi pe co-naționalii noștri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs național online (pe www.romanipentruolume.ro și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume) de tribut adus culturii sau unei personalități anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziție, o sculptură, un poem, etc. În urma unui vot de specialitate și prin votul sponsorilor, cei selectați vor merge în finală, unde vor fi jurizați de către un juriu de specialitate și de către public. Câștigătorii vor primi burse de studiu în România și în străinătate.

Campania se desfășoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume, unde puteți găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundației Sergiu Celibidache.


Biografie Nicolae Voiculeț

Nicolae Voiculeț este unul din demnii apărători și continuatori ai valorilor autentice, care își are originea în simțirea neamului românesc.

A văzut lumina zilei la Sinaia, într-o zi de iarnă, în casa unor oameni inițiați spiritual, venind la viață spre a fi condus în lume de sunetul matern, prin care exista și respira. Tatăl său, preot cu har, i-a sădit în suflet dorința permanentă de a se descoperi în artă, de a se regăsi spiritual în muzică și prin tradiții, trasându-i încă din copilărie calea șlefuirii talentului nativ, a blamării autosuficienței și a căutării performanței.

A urcat pe scenă încă de la vârsta de cinci ani și a cântat alături de orchestre mari ale vremii. A continuat prin a participa la cele mai prestigioase festivaluri de creație, obținând de fiecare dată locul întâi, atât pentru maniera interpretării vocale, cât și pentru cea dirijorale.

A ales să fie o personalitate demnă, discretă, care își cinstește poporul prin sunet, dedicându-se unui instrument complex cu sonorități divine precum naiul. Fire altruistă, aplecat întotdeauna spre nevoile și durerile semenilor săi, Nicolae Voiculeț luptă prin muzica sa pentru diminuarea diferențelor sociale și culturale, pentru întrajutorare și dragostea de semeni. Nu a rămas indiferent nici la cataclismele și dezastrele naturale ce au lovit lumea întreagă și a sperat să îmblânzească, să înduioșeze natura cu sunetele naiului său, așa cum legendele românești evocă legătura specifică, complementară dintre natură și cântec. Astfel a susținut mai multe concerte caritabile pentru victimele uraganului Katrina, pentru supraviețuitorii cutremurului din Japonia, dar și pentru cei mai oropsiți dintre compatrioții săi. Este un justițiar, asta și pentru că are rădăcini de haiduc, moștenind spiritul înalt al străbunilor săi, care au luptat pentru susținerea libertății și identității naționale.

Nicolae Voiculeț reprezintă și promovează România, evidențiind puterea incredibilă a folclorului și a autenticității românești, pe marile scene ale lumii în fața a numeroase personalități, de la președinți de stat și capete încoronate până la înalte fețe ecleziastice.

Urmează Liceul de Muzică "George Enescu" și este introdus de către profesori în studiul pianului, însă de la doisprezece ani tatăl său l-a îndrumat în deslușirea tainelor și esenței marii muzici și a naiului. De atunci există prin nai, fiind de-o ființă cu el. Încă de la primul contact cu naiul, artistul s-a contopit în sunetul duios al instrumentului și a conștientizat că menirea sa din acel moment este aceea de a-i ocroti sunetul ca pe propria ființă.

Alături de naiul său a umblat cu tălpile goale prin lume, împărtășind complexitatea naturii de a fi român, omagiind trecutul și strămoșii, repurtând izbândele lor prin grația și vibrația stigătului pământului său.

Folclorul românesc curge prin venele artistului și nu a existat nicio clipă în care să se fi dezis de originea sa. Așadar, pentru a propovădui cultura națională și spre a împărtăși din misticismul naiului, Nicolae Voiculeț înființează, în urmă cu 22 de ani, la Chicago, prima școală de nai din America. Aici și-a pregătit elevii să comunice în limbajul universal al naiului, muzica fiind unul din mijloacele de coeziune ale grupurilor, comunităților și societăților, precum și singura modalitatea de a anula diferențele dintre ele.

Tactul și dragostea pentru pedagogia muzicală a moștenit-o de la profesorul său, maestrul Gheorghe Zamfir, în cei patru ani cât a urmat Academia Națională de Muzică. Relația maestru-discipol s-a transformat în timp într-una de prietenie și de recunoștință, pentru ca Gheorghe Zamfir să-l recunoască și să-l delege pe Nicolae Voiculeț ca descendent și continuator într-ale sublimului nai. Influența lui Gheorghe Zamfir a fost imensă asupra sa, însă Nicolae Voiculeț a ales să existe individual ca și artist, creându-și viziunea sa artistică, definitivându-și maniera proprie de evoluție muzicală. Astfel, Nicolae Voiculeț este unul din preceptorii esteticii frumosului muzical, care cucerește întreaga lume prin simțire, puritate și sensibilitate.

Artistul, care a concertat în fața a peste 65 de lideri de state, figuri regale și nobiliare, cărora a avut privilegiul să le expună întreg procesul creativ al compozițiilor sale, a fost decorat de Președintele Traian Băsescu cu distincția "Meritul Cultural al României în Grad de Cavaler", în sentiment de gratitudine pentru contribuția adusă artelor, dar mai ales imaginii României, pe care o promovează pretutindeni în lume cu talent, cu dragoste nemărginită de neam și respectul pentru istoria și tradițiile poporului său. Pe parcursul celor 30 de ani de carieră artistică, a primit nenumărate premii, distincții și onoruri, atât în țară cât și în străinătate.

În 2005 a inițiat un amplu proiect, "Pledoarie pentru nai, Pledoarie pentru România", aceasta fiind încă o inițiativă menită să susțină conceptul unei Românii, de țară civilizată și culturală, ce poate fi recunoscută la nivel mondial prin muzică, talent și toleranță. Prin acest proiect, Nicolae Voiculeț a dezvoltat folclorul românesc, stilizându-l într-o manieră unică de intrerpretare, prin sonoritatea unui instrument alegoric, cum este naiul.

A făcut cunoscută tradiția poporului său prin sunet în peste o sută de concerte, în diverse colțuri ale lumii. A colaborat cu Orchestra Filarmonica din Viena, Stockholm, Praga, a avut evoluții artistice în lumea arabă, dar și în Japonia, America de Nord și America de Sud. Performează pe scene de mare prestigiu artistic din Cehia, Franța, Austria, Ungaria, Turcia, SUA, Canada, Germania, Japonia, India, Spania și Italia alături de mari muzicieni ai lumii.

Spectacolele sale sunt unificatoare prin diversitate, Nicolae Voiculeț concertând la sanctificarea Maicii Theresa din Calcutta (Maica Teresa), celebrând-o la Basilica di Santa Maria Sopra Minerva (Roma), dar a dat reprezentații uluitoare și pe cea mai importantă scena kuweitiană Hasemi II Grand Ballrom, la invitația Kuwait Chamber Filarmonica.

Muzician de excepție, Nicolae își perfecționează permanent tehnica, caută să se dezvolte muzical, abordând diferite genuri muzicale, de la folclor, muzică clasică, muzică sacră, jazz, muzică contemporană și muzica pop.

Nicolae Voiculeț, indiferent de genul muzical pe care îl performează și de publicul căruia i se adresează, rămâne același om de valoare și muzician complex (dirjor, compozitor și interpret), complet nobil, a cărui unică dorință și motivație este vindecarea oamenilor prin sunet.

Datorită calității umane înalte pe care o are, s-a implicat intens în campanii umanitare, în concerte caritabile, fiind aliat al celor în suferință, dăruindu-le speranță și credință prin puterea sunetului său.

Nicolae Voiculeț, un om conștient de menirea sa în lume, un artist evoluat în spirit, în artă și-n dragoste de semeni, continuă să-și elogieze pământul natal prin cântec, în întreaga lume, ARTA îi este rugăciunea, iar România, SUNETUL.