Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu tenorul Alfredo Pascu - proiectul 'Studioul de canto'

Publicat: vineri, 8 Februarie 2013 , ora 14.32

Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian" organizează o preselecție în cadrul Studioului de canto, proiect inițiat de cunoscutul tenor Alfredo Pascu pentru tinerii (studenți sau absolvenți) care vor "să își pună în valoare abilitățile vocale și să își desăvârșească pregătirea în domeniu".

Etapa de preselecție va avea loc luni, 25 februarie 2013, în Aula Bibliotecii Naționale a României. În urma acestei selecții prealabile, vor rămâne șase-opt tineri, care vor lucra cu Alfredo Pascu trei luni, iar la final ei vor participa la concertul organizat special cu prilejul încheierii acestor cursuri ale Studioului de canto.

Cei aleși vor lucra cu Alfredo Pascu în perioada 4 martie ¬ 4 iunie (la Biblioteca Națională), sub forma unei sesiuni intensive de cursuri, cu o frecvență de trei întâlniri pe săptămână, în intervalul orar 16:00-20:00.

Cum a pornit ideea organizării proiectului "Studioul de canto" și cum se va desfășura acesta?

Aveam demult această idee și nu știam cum să o concretizez. Și atunci, am vrut să fie totul organizat foarte bine, iar Opereta mi-a răspuns foarte prompt și necondiționat la acest gând al meu, de a face un curs de canto. Inițial m-am gândit sub ce formă să-l fac; era ideea unui masterclass timp de o săptămână, dar am considerat că este un timp prea scurt. M-am gândit apoi la ideea de a face o preselecție în urma căreia să alegem 6 sau 8 studenți sau absolvenți și să facem un curs intensiv timp de trei luni, cu câte trei ședințe săptămânale, și să fie curs individual - cu fiecare în parte, și nu cum se obișnuiește la masterclass, să fie toți laolaltă și cu public. Vreau să fie fără public. Public va fi în final, când se va face un concert cu absolvenții acestui curs. În iunie vom face un concert și eu voi cânta alături de ei.


Aveți deja un plan pentru perioada de pregătire a tinerilor ce vor fi selectați sau îl veți alcătui în funcție de particularitățile vocale sau necesitățile acestora?

Nu. În urma audiției care se va organiza pe data de 25 februarie în Aula Bibliotecii Naționale, atunci voi decide cine participă și în funcție de fiecare în parte - fiecare cu rețetă proprie, pentru că toți sunt unicat.


Care sunt obiectivele pe care sperați să le atingă tinerii interpreți la finalul proiectului?

Nu fac un curs de interpretare vocală așa cum se face de obicei, ci m-aș axa mai mult pe tehnica vocală și sper să le fiu de ajutor și să împărtășesc din experiența mea de 17 ani de scenă, să le împărtășesc din ideile mele și să vedem ce se va întâmpla.


Și care ar fi câteva dintre sfaturile pe care le oferiți în general tinerilor aspiranți la o carieră solistică?

În afară de studiu, trebuie în primul rând să aibă această dorință de a se autodescoperi și de a-și alege propria cale. Pentru că fiecare interpret, după părerea mea, este unicat și nu trebuie să imite pe cei dinaintea lor. Să-și găsească propria cale.

Interviu realizat de Andreea Chiselev