Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonista Corina Belcea

Publicat: luni, 4 Februarie 2013 , ora 14.30

Cvartetul de coarde "Belcea" se află în Italia pentru a susține recitaluri, după prezențele de la Birmingham, din ultima săptămână a lunii ianuarie. Formația condusă de violonista Corina Belcea, din care mai fac parte Axel Schachel - vioara a II-a, violistul Krzysztof Chorzelski și violoncelistul Antoine Lederlin prezintă în 4 februarie 2013 la Teatrul Carlo Felice din Genova un program integral Ludwig van Beethoven.

Despre toate acestea, violonista Cristina Belcea a avut amabilitatea să ne vorbească în interviul următor:


Sunteți într-o perioadă densă de recitaluri în Europa. După Birmingham vă veți afla zilele următoare în Italia, cum vă simțiți și cum ați rezuma experiența de concert din ultimele luni?

Au fost niște experiențe absolut extraordinare, din pricina faptului că noi suntem încă în mijlocul unei călătorii fantastice care a durat doi ani, împreună cu Beethoven. Am cântat toate cvartetele de Beethoven și în ultimii doi ani, în afară de una sau două excepții nu am cântat nimic altceva decât Beethoven. A fost o experiență absolut unică, cu toate că, bineînțeles ne e dor și de ceilalți compozitori pe care i-am cam neglijat. Știm că în martie va fi ultimul nostru concert cu toate cvartetele de Beethoven, dar probabil că ne vom reîntoarce la aceste minunate piese în următoarele sezoane, pentru că nu vom fi niciodată departe de Beethoven, vom ține cel puțin unul sau două cvartete în repertoriul nostru în următorii ani și sperăm că vom avea din nou șansa să cântăm doar Beethoven, poate peste cinci-șase ani, cine știe.


Într-adevăr, veniți după o perioadă în care v-ați axat cu predilecție pe creația beethoveniană. Ce pregătiți pentru viitorul apropiat
?

După cum spuneam, până în luna martie suntem încă în mijlocul lui Beethoven. Mai avem de terminat trei cicluri ale cvartetelor lui, unul este la Genova, unul la Bolzano și unul la Voze și după aceea ne vom axa mai mult pe alți compozitori. Se împlinesc 100 de ani de la nașterea compozitorului Benjamin Britten, vom interpreta cele trei cvartete ale lui, în luna noiembrie, chiar când se sărbătorește ziua lui de naștere, pe 22 noiembrie. Vom avea concerte în locul unde a trăit el mult timp, la Aldeburgh. După aceea avem un proiect foarte interesant, care de fapt s-a schimbat inițial, trebuia să fie o colaborare cu cântărețul Thomas Quasthoff, care din nefericire și-a încheiat activitatea artistică, în sensul că nu mai cântă, dar dânsul a hotărât că, având în vedere acest proiect trebuia să se întâmple cu noi, dorea totuși să fie implicat în acest proiect și va recita niște texte care vor fi acompaniate de Haydn, "Ultimele șapte cuvinte ale lui Iisus pe cruce", o piesă pe care noi nu am mai cântat-o de mulți ani și de care ne era extrem de dor. Asta se va întâmpla în luna martie, în Londra, în Hamburg, Bruxelles, Berlin, după care vom începe cu un nou repertoriu, Ligetti, Schonberg și cu repertoriul nostru general, câteva cvartete de Haydn, Mozart, bineînțeles Schubert.


În afară de lucrările de Beethoven sau Haydn aveți alte lucrări dragi la care vă întoarceți sau compozitori care se apropie mai mult de identitatea artistică a cvartetului
?

Mozart pentru mine e un compozitor de care mă simt extrem de apropiată și nu am mai cântat demult Mozart. Mi-era dor de cvartetele lui. Mai avem un cvartet pe care nu l-am cântat niciodată. Întotdeauna a intervenit altceva și nu am reușit să le învățăm pe toate, deci îl vom lucra și pe acesta și îl vom cânta în acest sezon; Schonberg, Cvartetul nr. 2 este o lucrare foarte dragă la care ne vom reîntoarce. Vom învăța cvartetul de Ligetti nr. 2. Sunt multe bineînțeles, multe lucrări pe care nu le-am învățat încă, care ne lipsesc din repertoriu și pe asta ne vom axa în următorul sezon.


Acum revenind la cvartet, formația reunește patru instrumentiști diferiți, proveniți din România, Franța și Polonia. Colaborarea pe scenă este, desigur, excelentă. Însă cum este colaborarea în spatele scenei. Mă refer la alegerea compozitorilor, la abordarea pieselor sau la construirea unui traseu interpretativ.

Este o muncă bineînțeles destul de delicată, pentru că implică patru personalități total diferite, dar ne înțelegem, bine. Din punct de vedere uman suntem foarte norocoși pentru că suntem patru personalități care se completează una pe cealaltă și nu am avut până acum nici un fel de probleme din acest punct de vedere. Ne înțelegem bine, suntem prieteni. Bineînțeles că sunt și momente mai dificile, noi petrecând extrem de mult timp împreună, mai mult decât petrecem cu familiile noastre și întotdeauna trebuie să avem grijă să fim sensibili la nevoile celorlalți parteneri și colegi. Dar până acum, sincer, nu am avut nici o problemă și deciziile sunt de obicei unanime. Fiecare are vocea lui în cvartet și din punct de vedere interpretativ și din punct de vedere al alegerii compozitorilor, lucrărilor și a programului de concerte. Suntem până acum foarte, foarte norocoși și din acest punct de vedere.

Interviu realizat de Sonia Neagoe