Arhivă : Interviuri Înapoi

Români de succes în Italia

Publicat: vineri, 4 Ianuarie 2013 , ora 11.01

Au venit în Italia în urmă cu 23 de ani din Bacău, respectiv Iași. El - Octavian Cristea Nechita - cântă la oboi, ea - Laura Cristea Nechita - cântă la vioară, iar fiica lor - Valeria, în vârstă de 12 ani, câștigătoare a mai multor premii internaționale - la pian. Elena Postelnicu, corespondentul Radio România de la Roma, a stat de vorbă cu ei în 30 decembrie 2012, cu ocazia unui recital organizat de Ambasada României în Italia și Asociația Pro Patria.


«În această seară am ales un repertoriu foarte variat, începând de la cântece de Crăciun din România, Ivanovici. Vrem să facem cunoscut publicului italian lucrări românești; cântecele de Crăciun sunt valori ale umanității, le cântă toți în această perioadă. Cel mai semnificativ pentru noi este faptul că fata noastră, care a fost premiată la Pro Patria Festival revine aici cu lucrări foarte frumoase - o să cânte Chopin, Mozart și o să ne acompanieze la mai multe lucrări deosebit de frumoase din punct de vedere emotiv.»


O familie de muzicieni, de 23 de ani în Italia. Vă simțiți mai realizat aici decât ați fi fost în România?

Avem amintiri foarte frumoase din România. Am cântat într-o orchestră extraordinară. Avem o amintire deosebit de plăcută de dirijorii noștri, de profesorii noștri. Am încercat să purtăm valorile muzicii românești în Italia. Aici, pe lângă faptul de a concerta, am îmbinat activitatea concertistică cu cea a predării. Am fost recunoscuți ca profesori de către Ministerul de cultură și învățământ italian și am terminat și Universitatea de muzico-terapie din Assisi. Deci, activitatea noastră este foarte variată - de la concerte, la lecții pe care le susținem la liceele de muzică din Avellino.


Elevii dumneavoastră știu că sunteți român?

Da, bineînțeles. Eu sunt convins că acesta nu este un handicap. Noi avem foarte multe lucruri de dat; mai ales când se vorbește despre muzică, e un schimb continuu de emoții, de a da și de a primi. Suntem orgolioși că facem parte dintr-o cultură extraordinară, pentru că Italia a dat foarte mult la patrimoniul culturii universale, dar suntem foarte orgolioși că avem și noi rădăcinile noastre și valorile noastre, pe care încercăm să le transmitem elevilor noștri.


De unde veniți din România?

Eu sunt de loc din Bacău, dar am studiat Conservatorul la Iași; acolo am întâlnit-o pe soția mea - adică sunetele noastre s-au întâlnit acolo, aș putea spune. Din România am încercat să transmitem și fetiței noastre aceleași valori, pornind de la muzică, dar n-a fost greu, pentru că ea a manifestat de la început o atracție pentru sunete.


Să vorbim și cu soția. Toată ziua se cântă acasă?

Da. Acesta este lucrul cel mai frumos. Muzica a unit umanitatea.


Ce vă lipsește de acasă, din România?

Zăpada. Obiceiurile noastre. Bineînțeles, mămicile noastre. Și tradițiile noastre. Cozonacul nostru.


Ca artist, ați întâlnit, în acești 23 de ani de Italia, și dificultăți?

Cred că o persoană când alege să trăiască în altă parte decât cea unde este născut… sunt dificultăți… indiferent dacă ești român sau nu. Dificultăți sunt pentru că trebuie să se adapteze imediat și să respecte regulile, pentru că statul că statul care te primește trebuie să-ți dea și oportunitatea să te dezvolți și să arăți ceea ce poți face. Pentru că fiecare persoană, fiecare individ cred că are o valoare înlăuntrul lui pe care trebuie să o arate și - ca o îndatorire a noastră - să dăm tot ce putem, tot ce știm, să ajutăm la creșterea culturală, de ce nu! Noi avem o cultură deosebită și Italia este una dintre cele mai mari culturi care a dat lumii cel mai mult în materie de pictură, de muzică, de sculptură, de orice. Pentru noi e o bogăție că aparținem atât culturii românești pe care am asimilat-o și o iubim foarte mult, dar și că am asimilat cultura italiană suntem foarte orgolioși. E ca și cum am trăi de două ori, două vieți.


Azi, cu un concert aici, la Roma… V-ar plăcea să cântați, în familie, și în România?

Da, cum să nu! Visul nostru este - și cred că o să se realizeze cât mai devreme - să ajungem să facem și un recital în România, cu Valeria.

Reportaj realizat de Elena Postelnicu