Arhivă : Interviuri Înapoi

Rareș Trifan despre Festivalul Operelor Naționale

Publicat: vineri, 18 Mai 2012 , ora 13.37

În perioada 20-28 mai 2012 va avea loc la Cluj prima ediție a Festivalului Operelor Naționale, Cu detalii, organizatorul, directorul Operei Naționale Române din Cluj, Rareș Trifan.

Cred că Festivalul Operelor Naționale este un proiect de care viața lirică din România avea nevoie. De ce? Pentru că, iată, anul acesta la ediția inaugurală, pentru prima dată, instituțiile de operă cu rang național din România se vor regăsi pe aceeași scenă și fiecare va prezenta producții de operă reprezentative. La Cluj, și cred că nu numai aici, ne doream de mult un festival de operă, pentru că avem festival de film, de muzică simfonică, Festivalul Enescu - care reunește și operă, și muzică simfonică, și alte genuri -, avem festivalul de teatru, dar în peisajul cultural din țara noastră nu se regăsea un festival de operă.


Ce va cuprinde programul festivalului?

Începe cu un spectacol clasic și, după câteva meandre lirice, încheiem cu Nabuco 12, spectacolul lui Alexander Hausvater. A doua zi, după deschidere, vom prezenta o proiecție în HD, cu o producție a Royal Opera House - Tosca, având-o ca interpretă pe Angela Gheorghiu. Este un eveniment care nu trebuie pierdut de către public. Spectacolele următoare sunt reprezentative pentru fiecare dintre instituțiile invitate în festival. Opera Națională București va fi prezentă cu «Evgheni Oneghin» - un spectacol în regia lui Ion Caramitru. Opera Națională din Timișoara ne prezintă o pagină de operă italiană mai puțin cunoscută, dar cu o muzică extraordinară - «Adriana Lecouvreur» - și o montare extrem de generoasă din punct de vedere vizual. Opera Națională din Iași ne va delecta cu două spectacole; un spectacol de balet intitulat «Bal» și un spectacol de operă, producția lor, cu «Don Giovanni» în regia lui Beatrice Brancea. Și, iată, așa cum clujenii sunt obișnuiți, duminică, dacă timpul ne va permite, vom prezenta în colaborare cui Opera Maghiară și cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca un concert în aer liber, în Piața Unirii. În încheiere, luni, 28 mai, «Nabucco», spectacolul lui Alexander Hausvater.


Se vorbește despre candidatura Clujului la statutul de capitală culturală europeană. Festivalul Operelor Naționale poate cântări greu în contextul unei asemenea candidaturi?

Eu cred că da. Atunci când m-am gândit la acest festival, am avut în minte și această țintă pe care clujenii și-au definit-o și, până în 2020, festivalul are timp să crească, să ia amploare, în așa fel încât să devină o marcă culturală a Clujului. De altfel, până în 2020, Festivalul va trebui să ia amploare și pentru a sărbători centenarul Operei clujene, prima operă înființată în România.

Interviu realizat de Ciprian Iancu
- Radio România Cluj