Arhivă : Interviuri Înapoi

Ion Ivan Roncea împlinește 65 de ani

Publicat: miercuri, 25 Ianuarie 2012 , ora 12.11

Ion Ivan Roncea este unul dintre cei mai apreciați harpiști din întreaga lume și cel mai de seamă artist de gen din România ultimilor patru decenii, un muzician a cărui calitate interpretativă a fost recunoscută pe scene precum Sala Mozarteum din Salzburg, Saint David's Hall din Cardiff, Palais des Beaux Arts din Bruxelles sau Sala Filarmonicii din Liege.

Pe 27 ianuarie 2012 renumitul harpist împlinește vârsta de 65 de ani și ne-a oferit un răgaz din timpul său pentru a realiza un scurt interviu.

La mulți ani, domnule Ion Ivan Roncea! Iată că ați ajuns la o vârstă în care cariera dumneavoastră de excepție pare a vă oferi cel mai frumos cadou. Vă simțiți împlinit din acest punct de vedere?

Mulțumesc pentru urări. În ceea ce privește întrebarea, aș răspunde da. Cred că am făcut cam ceea ce ar fi trebuit să facă un artist într-o activitate solistică de peste 40 de ani.


În această săptămână concertați alături de orchestra Filarmonicii din Tg. Mureș. Unde vă mai putem urmări anul acesta?

Peste două zile voi susține un concert la încheierea festivalului tg.-mureșean, voi cânta alături de Filarmonica din Tg. Mureș Concertul de Handel, sub bagheta dirijorului elvețian Kaspar Zehnder care, mi s-a spus - noi nu am mai cântat până acum împreună - că este un foarte bun muzician, dirijor, dar și un flautist excepțional, drept pentru care sper să avem ocazia să facem o surpriză publicului cântând împreună cu dânsul și în calitate de flautist.

În februarie voi avea două recitaluri, în aceeași formație, împreună cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și cu Verona Maier - la Muzeul Enescu, în 24 februarie și în 25 februarie, același program îl vom repeta la Ateneul Român.

La începutul lui martie, voi fi solistul Filarmonicii George Enescu într-o lucrare care se cheamă Concertante pentru harpă, vioară și orchestră de Louis Spohr, așa încât voi cânta alături de Liviu Prunaru această piesă în premieră pentru România și sub conducerea dirijorului olandez Theo Wolters. În 12 martie voi avea un recital cu un program schimbat față de cel din februarie, alături de Ionuț Ștefănescu, la Conservator.

În luna aprilie voi cânta alături de Nicolae Maxim, fostul șef de partidă al Filarmonicii bucureștene și, alături de invitații săi, foști studenți, voi cânta într-un recital pe 25 sau 26 aprilie la Ateneu.

În luna mai - iarăși câteva concerte alături de Sanda Guțu, violoncelista noastră, solista Filarmonicii din Timișoara; vom cânta mai întâi în festivalul timișorean, după care vom face un recital pe 14 la Muzeul Enescu și în 15 la Ateneul Român, cu un program foarte variat, în majoritate piese pentru violoncel și pian, adaptate, care se pot cânta la harpă. La sfârșitul lunii mai voi apărea în cadrul Săptămânii muzicii contemporane la București, într-un Portret Ulpiu Vlad (portret de compozitor), unde voi cânta solo, dar și alături de Roman Vlad și de Ion Bogdan Ștefănescu.

Este posibil ca la sfârșitul lui iunie să cânt alături de Ionuț Ștefănescu la Ateneu într-un recital, apoi vine vacanța, dar eu voi continua activitatea. Am un curs foarte frumos și foarte important în lumea artistică, un Masterclass în centrul Franței, un curs organizat inițial de un fost mare artist Pierre Janet - urmașii lui au creat o academie internațională de harpă, care își propune să continue tradiția acestui mare harpist printr-un curs, dar și niște recitaluri. Așa încât eu voi cânta alături de profesorul de flaut al cursului, Thierry Vartau, într-un recital în deschiderea cursului.

Mai amintesc un singur reper. În toamnă am o invitație la Soca, la Festivalul și concursul internațional de harpă din această localitate, între 13-18 noiembrie.

Interviu realizat de Janina Bădici