Arhivă : Interviuri Înapoi

Filarmonica din Sibiu, program special de 1 decembrie - interviu cu dirijorul Cristian Lupeș

Publicat: luni, 3 Decembrie 2012 , ora 10.45
În 30 noiembrie și 1 decembrie, tânărul dirijor Cristian Lupeș a propus la Sibiu două concerte speciale, dedicate Zilei Naționale a României.


Cum ați descrie lucrările din program?

Mă bucur să vorbim despre asta. În primul rând, laud Sibiul și remarc faptul că e singura filarmonică din țară și singurul oraș din țară care sărbătorește Ziua Națională foarte simfonic, un 1 Decembrie simfonic. Repertoriul l-am ales împreună cu directorul Filarmonicii, domnul Ioan Bojin și cu solistul, Horia Maxim, care a avut o idee excelentă, să facem Concertul pentru pian și orchestră de Paul Constantinescu, pe care îl știam așa, doar ca meloman, dar odată ce am văzut partitura m-am îndrăgostit de concert. Sunt acum foarte, foarte atașat de această lucrare, îmi place foarte, foarte mult, e un basm - Paul Constantinescu, cel încă pe care nici noi nu l-am descoperit. Valeri Gergiev răspundea întrebării lui Ștefan Costache adresate într-un interviu realizat pentru Radio România Muzical, spunând că dacă vrem să ne promovăm muzica noastră în afară, Enescu și ceilalți compozitori, trebuie să o cântăm în primul rând noi. Sibiul a ales să o facă, să-l comemoreze pe Paul Constantinescu în acest concert, de Ziua Națională, apoi, Tiberiu Olah, acest soundtrack al celebrului film din '71 a lui Sergiu Nicolaescu, cu Amza Pellea, în rolul principal. Și am spus că ce poate să fie mai frumos de Ziua Națională, decât să ne amintim de această epopee cinematografică.


Vorbind despre muzica românească, ați spune că are un rol special în cariera dvs. dirijorală?

Da, are. Sunt atașat de compozitorii contemporani, în primul rând, mai am deja pe mulți din ei, sunt atașat foarte tare de George Enescu. Am dirijat chiar și lucrări mai rar cântate la noi, Dixtuorul sau poemul simfonic Isis, anul trecut, în festival. La anul voi aborda Simfonia a II-a, acuma, celebra rapsodie. Paul Constantinescu este un compozitor la care țin. Îmi place maniera lui de a îmbina stilul occidental cu bizantinismul românesc, iar Olah este foarte cameleonic. Dacă stăm să ne gândim, la această suită care este ușor neoclasică, neoromantică, în același timp, muzica asta contrastează cu Olah avangardistul din lucrări camerale.


Există un mesaj pe care doriți să-l transmiteți publicului prin acest concert?

Da. Ascultați muzică românească. Trebuie ascultată muzica românească, nu pentru a face un compromis, pentru că e foarte, foarte frumoasă și ne reprezintă.


Interviu realizat de Andreea Chiselev