Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu dirijorul Ion Marin

Publicat: miercuri, 21 Noiembrie 2012 , ora 16.09
După repetiția de marți după-amiază cu Orchestra Elveției Italiene al cărei program este transmis în direct de Radio România Muzical joi, 22 noiembrie, de la ora 21.30, dirijorul Ion Marin a avut amabilitatea de a răspunde unor întrebări. Din interviul pregătit pentru pauza concertului am selectat câteva repere:

Știm că pentru familia Ion Marin orașul Lugano înseamnă... acasă!

Da, de... 21 de ani!


Dar ce semnificație are scena din Lugano pentru activitatea dirijorului Ion Marin?

Este o orchestră pe care o dirijez măcar o dată pe an de foarte multă vreme. Este într-adevăr o bucurie să lucrezi "acasă". Îi cunosc pe toți, pe mulți dintre ei îi știu de când erau studenți și îmi face plăcere să fac din când în când un concert "acasă", unde am prieteni și unde mă simt înconjurat de foarte multă afecțiune. Există o secvență de repertoriu, de programe pe care încerc să le urmăresc cu orchestra de la Lugano pe parcursul mai multor ani și acum este rândul muzicii slave.


Luna trecută numele dirijorului Ion Marin a apărut pe lista premiilor Echo Klassic decernate la Berlin pentru un... Best seller: discul "Legacy" cu David Garrett. Ce înseamnă de fapt acest premiu?

Aproape o jumătate de milion de discuri vândute, unul dintre albumele de muzică clasică cele mai bine vândute din toate timpurile: Concertul pentru vioară de Beethoven și 7 miniaturi de Fritz Kreisler cu Royal Philharmonic Orchestra și cu David Garrett, de care mă leagă foarte multe colaborări de pe vremea când era încă un copil-minune de 13 ani. David a început foarte tânăr, a imprimat de foarte timpuriu ca solist după care s-a orientat către Rock-ul simfonic (care, într-un fel îi aparține ca idee), iar acum face un fenomen unic pe care l-am putea numi "dublu cross-over": a trecut o dată de la clasic la rock simfonic și acum face al doilea cross-over, de la rock-ul simfonic la muzica clasică. Este un disc pe care l-am imprimat la Londra, în vara lui 2011, cu o bucurie și cu fervoare deosebite. Din statisticile pe care le avem, cei care au cumpărat acest disc sunt în mare măsură fani ai lui David de la rock-ul simfonic, ceea ce arată că acest public cumpărător a făcut o deplasare către muzica clasică, decupând chiar fragmente din concertul de Beethoven și postând pe Youtube de exemplu!


Ați demarat în România niște proiecte având în prim plan tinerii...

Proiectele Cantus Mundi și Simfonia Mundi sunt destinate mai mult facilitării creșterii copiilor din mediile dezavantajate, în general din toate mediile pentru că forma de comunicare directă prin muzică este o formă care și-a dovedit incredibila forță de a trece dincolo de statutul social, distanța geografică, de eventualele handicapuri cu care copiii din România, dar și din multe alte locuri își încep viața. Este o formă de a ajuta copiii să iasă din izolare, din zona în care există poate o suferință din cauza nivelului slab material și să ajungă să comunice. O dată ce această comunicare se face - și prin muzică se face cu siguranță altfel decât prin... jocuri electronice sau chiar prin vorbit direct (mai ales că de foarte multe ori copiii nu se întâlnesc) - asemenea întâlniri și educația muzicală cred că vor conduce spre o integrare socială de bun augur pentru dezvoltarea ulterioară.


Este Ion Marin un dirijor itinerant?

...depinde de punctul de vedere. Există un număr de 10 - 12 orchestre pe care le vizitez în fiecare an sau o dată la doi ani și pot să spun - după atât de mult timp - cu bucurie că, prin ajutorul muzicii, mă simt cam peste tot... acasă!

Interviu realizat de Anca Ioana Andriescu