Arhivă : Interviuri Înapoi

Un nou CD cu muzica lui Dinu Lipatti - interviu cu pianista Luiza Borac

Publicat: joi, 15 Noiembrie 2012 , ora 15.05
În 15 noiembrie 2012 a fost lansat cel mai nou CD al pianistei române stabilite în Germania Luiza Borac. Mai multe detalii despre acest album, chiar de la protagonistă.

În urmă cu un an, în 2011, ați cântat Lipatti pe scena Festivalului Enescu, împreună cu Academia St. Martin in the Fields și cu dirijorul Jaime Martin. A fost acesta punctul de plecare a nou apărutului compact-disc?

Acest concert a fost fără îndoială un eveniment deosebit și foarte frumos, mai ales prin colaborarea cu Academia St. Martin in the Fields, o orchestră de mare performanță, de tradiție și de renume mondial. De creația lui Dinu Lipatti m-am apropiat prin studiul creației a celuilalt mare titan al nostru, George Enescu, și după ce am înregistrat lucrările pentru pian de George Enescu am intensificat această apropiere față de lucrarea enesciană, prin studiile doctorale, sub îndrumarea domnului profesor Grigore Constantinescu. În cadrul acestor studii l-am redescoperit pe Dinu Lipatti, mai ales latura sa componistică. Dinu Lipatti este atât finul marelui compozitor George Enescu, dar și interpretul ideal al lucrărilor enesciene și interpret al multor prime audiții mondiale ale lucrărilor lui George Enescu. În acest mod m-am apropiat de marele Dinu Lipatti, prin creația lui George Enescu.


Pe CD-ul Lipatti sunt incluse și lucrări în primă audiție absolută, dar și transcripții necunoscute publicului. Cum ați descoperit aceste partituri?

În primul rând, o să spun că cel care se apropie de compozitorul Dinu Lipatti este absolut impresionat de spectrul larg al acestor compoziții, avem de-a face cu transcripții minunate după muzica lui Johann Sebastian Bach, de asemenea, o prelucrare, o recreare a lucrării Navarra de Isaac Albeniz, o lucrare pe care Albeniz a început-o și Lipatti a regândit-o, a rescris-o și apoi avem lucrările originale pentru pian, care poartă inspirații romantice, inspirații ale muzicii franceze, dar și inspirații puternice ale folclorului românesc. Vreau să mulțumesc profesoarei mele dragi, Lavinia Coman, care mi-a îndrumat pașii în acest proiect, aș vrea să mulțumesc Centrului de Excelență al Academiei de Muzică din București și mulțumirile foarte călduroase profesorului Grigore Bărgăuanu, care m-a ajutat și m-a îndrumat în studiul partiturilor compozitorului Dinu Lipatti.


Monica Isăcescu