Arhivă : Interviuri Înapoi

Începe Festivalul Sonoro

Publicat: miercuri, 24 Octombrie 2012 , ora 12.55
Anul acesta, a șaptea ediție a festivalului de muzică de cameră Sonoro se desfășoară între 9 și 25 noiembrie la București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. În 23 octombrie a avut loc o întâlnire informală cu presa, prilej pentru Petra Gherasim de a dialoga cu violistul Răzvan Popovici care are în grijă acest festival.


Tema din acest an a festivalului se numește Love unlimited. Ne vom îndrăgosti?

Evident.


De cine
?

De muzică în primul rând, de muzicieni minunați în al doilea rând și de un program foarte reușit, nu doar muzical.


Ne-am reunit la Fundația Lowendhal, împreună cu organizatorii ediției din acest an ai Festivalului SoNoRo să închinăm un pahar de vin, în cinstea celei de-a șaptea ediții a evenimentului care va lua startul în 9 noiembrie. Apropo de cifra șapte… Care va fi magia pe care o propune această a șaptea ediție a Festivalului?

Este poate cea mai diversă din punct de vedere repertorial, care pornește cu piese de la Mozart, Schubert, Brahms, până la John Cage, Karol Szymanowski, Gershwin sau Eric Satie, evident Piazzolla, deci din punct de vedere muzical, spectrul repertoriului este foarte larg. Vom avea pentru prima dată în prim plan un salon supraintitulat love ulimited, unde, pe lângă muzică amoroso-amorezato, vom avea câțiva dintre cei mai importanți cărturari ai țării: Horia Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Alecu Bălășescu, l-am câștigat pe Tudor Giurgiu, un partener și prieten mai vechi, directorul Festivalului de la Cluj, TIFF. Îl vom avea pe Marius Chivu binecunoscut prin criticile sale la Dilema Veche.


Pintre invitații din această ediție sunt și unii noi sau sunt cei de-ai casei, din anii precedenți?

Jumătate sunt cei de-ai casei, membri binecunoscuți publicului ai ansamblului Raro, iar dintre cei noi sunt foarte mulți. Aș vrea neapărat să o menționez pe pianista londoneză Joanna Mac Gregor, pe pianistul elvețian Oliver Schnyder, Cvartetul Rastrelli de violoncele de la Frankfurt, patru violonceliști ruși de excepție, Cvartetul Szymanowski de la Hanovra, unul dintre cvartetele renumite ale Europei și nu aș vrea să-l uit pe violonistul Andrej Bielow care a fost scurt anul trecut aici, dar care va cânta, atât la București, cât și în turneul din țară, în majoritatea concertelor.


Mai mult decât un interviu

Am pășit așadar în casa Lowendhal. De la intrare am fost întâmpinată de muzica de pe CD-ul care va fi lansat în acest an și pe care o regăsiți și pe fundalul acestui reportaj în premieră absolută. Întâlnirea a fost informală, am împărțit impresii despre ceea ce înseamnă festivalul SoNoRo, despre tema de anul acesta, despre ce surprize ne va mai aduce ediția a VII-a. Putem spune că SoNoRo este unul dintre evenimentele muzicale al toamnei, pentru mine deja a devenit o imagine familiară, cea a recitalurilor elegante, susținute în săli pe măsură, în care lumina difuză te învăluie cu căldură, când vii din întunericul tomnatic de afară.

Muzicienii rafinați te întâmpină cu cele mai frumoase pagini de muzică de cameră scrise vreodată și nu încetează să te surprindă de fiecare dată cu câteva ceva nou. De-a lungul celor șapte ediții, ne-am împrietenit cu artiștii, ne-am împrietenit între noi, mereu găsim aceleași fețe cunoscute de la ediții precedente. Studenți, jurnaliști, melomani, cu toții suntem reuniți sub pecetea muzicii și devenim preț de câteva săptămâni membri ai marii familii SoNoRo. Pe mine asta mă leagă de festivalul SoNoRo. Pe voi?

Petra Gherasim