Arhivă : Interviuri Înapoi

Ilarion Ionescu-Galați - gânduri la ceas aniversar

Publicat: miercuri, 19 Septembrie 2012 , ora 11.06

75 de ani a împlinit luni, 17 septembrie, dirijorul Ilarion Ionescu-Galați. 75 de ani care au început cu o excelentă carieră violonistică și au continuat cu una dirijorală la fel de valoroasă și apreciată de public. Ce gânduri îl încearcă la ceas aniversar, dar și ce satisfacții a avut de-a lungul timpului, ne împărtășește chiar el, în exclusivitate pentru Radio România Muzical.


La mulți ani, domnule Ilarion Ionescu Galați! Ați spus cu ceva timp în urmă că sunteți legat de Radio România. Ați vrea să ne împărtășiți primele amintiri care vă leagă de această instituție și de orchestra acestei instituții?

Cu mare dragoste! Dar în primul rând vă mulțumesc pentru că ați telefonat și, ca în fiecare an, vă aduceți aminte de numele meu și de ziua mea de naștere. De ce vă spuneam că sunt legat de România Muzical, de instituția Radio și de Orchestra Radio? Pentru că, de la vârsta de 5-6 ani, când am început să studiez vioara, toți profesorii mei de vioară și de dirijat au fost membri ai Orchestrei Radio. Vă spun câteva nume importante: Constantin Dumitrescu, profesorul meu de vioară pe care l-am avut și la școala de muzică și la Conservator - George Manoliu, marele violoncelist Teodor Lupu, care a făcut parte din Cvartetul Enescu; toți au fost profesorii mei de școală de muzică. Apoi, debutul meu ca violonist - când aveam 15 ani - a fost cu Orchestra Radio și maestrul Conta. Concertul de Șostakovici, pe care l-am cântat pentru prima dată în România a fost cu maestrul Elenescu; fiul meu a debutat cu Concertul de Kabalevski, când avea 9 ani, cu Orchestra Radio cu Paul Popescu ș.a.m.d. Multe înregistrări și multe concerte am făcut cu Orchestra Radio și întotdeauna mi-a făcut mare plăcere și sunt recunoscător.


Împliniți 75 de ani, o vârstă extraordinară. Vreți să ne povestiți care sunt reușitele pe care le priviți cu cea mai mare mândrie?

75 de ani de vârstă și mai mult de 55 de ani de activitate artistică! Eu cred că realizarea mea importantă din punct de vedere dirijoral este atunci când am reușit să fac din Filarmonica din Brașov, unde am lucrat mai bine de 40 de ani, o orchestră care a putut să ne reprezinte cu onoare culorile Brașovului și ale României atât în țară, cât și peste hotare, și înregistrările de oarecare valoare pe care le-am făcut cu această orchestră. Sigur că e greu de enumerat la telefon reușitele mele, dar sunt câteva lucruri cu care mă mândresc și pe care le las cu multă plăcere celor care vor urma după mine. Sunt alții care pot să aprecieze ceea ce am făcut eu.


Cum plănuiți să sărbătoriți astăzi, dacă doriți să ne împărtășiți…?

Astăzi am o repetiție cu Traviata, pentru că am peste trei zile un spectacol cu Traviata la Brașov, după care săptămâna viitoare încep repetițiile cu alte orchestre din țară care au amabilitatea să mă sărbătorească la cei 75 de ani. După-amiază, după repetiția cu Traviata, am o sărbătorire în familie; fiul meu și nora mea, care sunt niște drăguți, împreună cu nepoțica mea mi-au organizat o sărbătoare în familie cu prietenii apropiați.

Interviu realizat de Petra Gherasim