Arhivă : Interviuri Înapoi

Început de stagiune pentru Opera Națională București

Publicat: marți, 18 Septembrie 2012 , ora 16.29

Opera Națională București a dat startul stagiunii 2012-2013 duminică, 16 septembrie, o stagiune care se anunță plină de evenimente. Detalii ne-a oferit Cătălin Ionescu-Arbore, Directorul instituției:

«Ca în fiecare stagiune avem noutăți, dar și repertoriul obișnuit. Deschiderea se face exact cu premiera cu care am închis stagiunea trecută. Este vorba de Bal mascat de Giuseppe Verdi, o partitură mult îndrăgită de public și nu numai de el, ci și de cântăreți și o ocazie pentru ei de a-și etala calitățile artistice. Ne vom strădui și cu ajutorul lui Dumnezeu vom reuși să propunem publicului o primă ediție a unui festival de dans clasic, care se va desfășura pe parcursul lunii noiembrie. Este o inițiativă care lipsește de foarte multă vreme și chiar dacă probabil din motive financiare această ediție va fi mai puțin bogată în surprize și în atracții cu totul speciale, faptul că există și vrem să înființăm acest festival cred că este o inițiativă importantă.

Ne pregătim, de asemenea, să lansăm o premieră mondială cu un titlu românesc: este vorba despre O scrisoare pierdută, un titlu foarte bine cunoscut al lui Caragiale, de data asta într-o variantă de operă. Este o operă scrisă de Dan Dediu, e foarte caldă, de-abia ieșită de sub pana creativă a compozitorului, care încă lucrează la finalizarea orcherstrației pentru actul doi, așadar o lucrare cât se poate de proaspătă și de interesantă. Sper ca în felul acesta să reușim să doborâm falsele bariere care sunt ridicate între public și ceea ce înseamnă creația de operă românească și aversiunea care văd că publicul o are față de aceasta. Sper însă să îi atragem și să-i convingem că și creațiile românești pot să stea la loc de cinste, alături de toate celelalte să le zicem șlagăre ale literaturii de operă.

Anul viitor, pentru că este un an dublu celebrat - Wagner și Verdi, doi titani ai muzicii de operă - ne vom strădui să reușim să ne întâlnim cu Tannhäuser și puțin mai încolo cu Otello. Sunt două titluri grele, două titluri importante, pe care le vom relua și le vom prezenta și în cadrul ediției de anul viitor a Festivalului Enescu.

Pe lângă toate acestea, Maratonul Revelionului, Concursul de canto, care anul viitor se va afla la a cincea ediție și sperăm din aproape în aproape să reușim să populăm întregul repertoriu cu surprizele obișnuite ale stagiunii, spectacolele aniversare, invitați speciali din țară și din străinătate care să completeze distribuțiile noastre, debuturi, tinere talente, lansate de noi așa cum marinarii lansează vapoarele la apă și apropo de aceasta, în final de septembrie vă invit să vedeți spectacolul "Carmen", în care nume noi, chiar debutanți, vor intra în niște roluri foarte grele și foarte cunoscute și sper din tot sufletul ca importanța lor să fie remarcată.

De asemenea, în 20 septembrie vom avea o gală pe care am anunțat-o deja din timpul Promenadei din 1 septembrie, o gală a absolvenților proiectului studiOpera. Este un proiect care se pregătește de finalizare la 30 octombrie, un proiect european pe care l-am susținut timp de trei ani, zic eu, cu mare succes și care ne dă posibilitatea continuării activităților acestuia.

Declarație preluată de Andreea Chiselev