Arhivă : Interviuri Înapoi

Dirijorul și compozitorul Remus Georgescu la 80 de ani

Publicat: joi, 23 August 2012 , ora 15.55

La mulți ani!

Vă mulțumesc. Am impresia că timpul și-a accelerat mersul, zborul; trece parcă din ce în ce mai repede. Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu că m-a păstrat aici până la această vârstă. De fapt, dacă mă gândesc mai bine, mă simt de parcă aș împlini parcă pentru a doua oară 40 de ani. Mă simt plin de proiecte de viitor și mărturisesc că uneori aud în interior muzica pe care, furat de atâtea aparențe în care mi-am epuizat viața, nu am putut-o scrie la momentul potrivit. Deci, cam acestea ar fi speranțele mele de viitor. Privesc cu încredere mai departe și, mărturisesc, nu privesc cu nostalgie îndărăt.

Dumnezeu mi-a dăruit o viață bogată în satisfacții, în bucurii - unele efemere, altele perene. Au existat desigur și foarte multe amărăciuni provocate de oameni mediocri, vânduți, pe care i-am întâlnit în viață, unii dintre ei există și astăzi. Însă au fost totuși anii tinereții, ai maturității mele, ieșirea din infernul comunist, care încă nu s-a terminat nici astăzi; se simt urmările acestei tragedii încă. Totuși, sunt mulțumit că am reușit să străbat tot acest infern din care încă nu am reușit să ieșim fără să păstrez ură sau resentimente față de cei care au făcut mult rău de-a lungul anilor sau chiar și în prezent. Am zis "Dumnezeu să-i ierte!", deși au știut ce fac. Eu am încercat doar să-i uit, să-i arunc acolo unde le este locul. Spun că au fost aceștia totuși anii tinereții și maturității mele, anii poate cei mai rodnici, care mi-au adus și multe bucurii, satisfacții personale ori profesionale. Am fost binecuvântat cu o familie frumoasă, cu doi copii buni, care mi-au dăruit fiecare câte doi nepoți minunați.

Dar, peste tot și toate, îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru picătura aceea, fie ea și infinitezimală, de har pe care mi-a dăruit-o, de a putea trăi toată viața în și pentru muzică. Să poți dărui ca interpret oamenilor muzica pe care au creat-o marii compozitori este o binecuvântare. Să creezi însă tu însuți muzică, să poți smulge din nimic, din neant lumea muzicii, fie ea efemeră și evanescentă, prin care să te dăruiești pe tine însuți oamenilor, este, cred, cea mai înaltă formă de iubire, și cea mai înaltă fericire hărăzită unui om.

Nu știu dacă după ce nu voi mai fi muzica mea se va mai cânta; știu însă că scriind-o în liniștea camerei mele de lucru - acasă, sau la vreo mănăstire, sau în vreun hotel - am fost fericit. Este poate cea mai adevărată fericire care poate fi hărăzită unui om.


Dintre lucrările dumneavoastră, există una sau mai multe despre care ați spune că vă reprezintă în mod special?

Cred că toate mă reprezintă. De fapt este și sfatul pe care-l dau studenților mei de la compoziție și chiar de la secțiile de interpretare: în tot ce fac în muzică să fie ei înșiși. Pare o vorbă mare, însă este un adevăr. O prezență pe scenă în care nu simți omul, nu simți compozitorul sau nu simți interpretul este o simplă parcurgere a unor semne din partitură.

Ca interpret dăruiești oamenilor accesul la muzică, compozitorul însă se dăruiește pe sine prin muzica lui. Deci, am încercat în toată muzica mea să fiu eu însumi, să-mi rămân credincios dincolo de modele trecătoare care se demodează, dincolo de curente efemere. Cred că agățarea de coada vreunui curent provizoriu în artă este o formă de provincialism - nu vreau să folosesc cuvinte mai severe. Compozitorul trebuie să-și rămână credincios lui însuși, altminteri, este o simplă demonstrație de tehnică, este o joacă mai mult sau mai puțin interesantă.


Ca dirijor ați spune că aveți o scenă de care sunteți legat în mod special? O orchestră sau un solist cu care ați colaborat?

În toate acele bucurii de care vă vorbeam că le-am traversat în viață, că am avut parte de ele, am simțit aproape și am avut alături de mine Filarmonica din Timișoara, pe care am considerat-o întotdeauna ca fiind a doua mea casă, a doua mea familie, minunații muzicieni ai ei, cu care am împărțit timp de mai bine de 40 de ani - mai bine de jumătate din viața mea de până acum - bucurii și necazuri, succese, aplauzele exigentului public timișorean sau bucureștean sau din străinătate. Acelor muzicieni care au dat viață muzicii mele le sunt recunoscător pentru bucuriile și pentru amintirile frumoase pe care mi le-au dăruit.

Interviu realizat de Andreea Chiselev