Arhivă : Interviuri Înapoi

Violonistul Alexandru Tomescu - debut în Noua Zeelandă

Publicat: luni, 14 Noiembrie 2011 , ora 13.09

Duminică, 13 noiembrie 2011, violonistul Alexandru Tomescu a concertat pentru prima dată în Noua Zeelandă, la Auckland Town Hall. Despre impresiile de pe o scenă aflată la un alt capăt de lume și reacția publicului la spectacolul prezentat, am aflat dintr-un interviu cu solistul.


A fost o premieră pentru mine, aș spune că nu este "un capăt de lume", ci "un început de lume", fiindcă 1 ianuarie se sărbătorește pentru prima dată aici în Noua Zeelandă. M-am simțit surprinzător de familiar cu sala de concerte din Auckland - este o clădire de secol XIX, care ar putea fi găsită foarte ușor în orice stat european - și nu doar acustica foarte bună a sălii, ci și publicul foarte cald și extrem de entuziast m-au făcut să mă simt foarte bine.


Legat de reacția publicului, cum a primit acesta integrala Capriciilor de Paganini în forma completată de o proiecție multimedia?

Cred că pentru publicul de aici a fost într-adevăr o premieră, am simțit cum ascultătorii au intrat treptat în atmosfera de concert și i-am simțit realmente foarte aproape de mine. Iar când am terminat Capriciul cu numărul 24, toată sala s-a ridicat în picioare instantaneu. A fost o reacție absolut emoționantă pentru mine și cei din public mi-au povestit ulterior că una dintre ascultătoare și-ar fi dorit ca Paganini să fi scris vreo 30-40 de Capricii, nu doar 24. Ca de obicei, am cântat fără întrerupere toate Capriciile și a fost un maraton la care am participat nu numai eu, ci și cei din public.


Ați descoperit, după reluarea programului cu care ați susținut deja în luna mai un amplu turneu în țară, noi valențe ale Capriciilor lui Paganini? Ați spune la finalul acestei experiențe că Paganini este un înger sau un demon?

Da, mi-a făcut chiar foarte mare plăcere să reiau acest program. Țin minte și acum golul pe care l-am simțit la finalul turneului Stradivarius, deoarece încă aveam energia să continui cu acest ritm de program. Sigur, pe timpul verii am avut alte proiecte muzicale și în toamnă am reluat cu foarte mare curiozitate aceste Capricii, care au început să însemne atât de mult pentru mine. Aș putea spune că această vară care a trecut le-a adus deja într-o etapă superioară. M-am simțit mult mai relaxat în interpretarea lor și aș putea spune că sunt chiar cu un pas mai aproape de imaginea ideală a Capriciilor pe care mi-o închipui. În ceea ce privește întrebarea referitoare la Paganini, ea rămâne deschisă și va rămâne întotdeauna în acest fel, fiecare spectator fiind invitat să găsească răspunsul său personal.

Interviu de Andreea Chiselev