Arhivă : Interviuri Înapoi

Concursul internațional de vioară 'Ștefan Ruha'

Publicat: luni, 10 Octombrie 2011 , ora 11.19

Evenimentele incluse în cadrul celei de-a 34-e ediții a Zilelor Muzicale Sătmărene continuă între 7-9 octombrie 2011 la Filarmonica "Dinu Lipatti", care găzduiește în această perioadă Concursul internațional de vioară "Ștefan Ruha".

Detalii despre desfășurarea acestui concurs am aflat dintr-un interviu cu domnul Rudolf Fátyol - președinte al juriului, solist concertist al Filarmonicii "Dinu Lipatti" din Satu Mare și director general al acestei instituții.


Deschideți astăzi o nouă ediție a concursului pentru vioară? De unde a pornit ideea acestuia și care sunt noutățile pe care le-ați pregătit pentru acest an?

Organizăm în acest an a 5-a ediție a Concursului internațional "Ștefan Ruha". Când trăia maestrul am organizat două ediții, iar după moartea sa am regândit concursul și am început să numerotăm din nou, începând cu anul 2004. Putem spune astfel că ne aflăm la a 3-a ediție.

Fiecare ediție are în programul de concurs o lucrare impusă; în prima ediție a fost, bineînțeles, o lucrare de George Enescu, în ediția a doua la fel - Sonata nr.2 în fa minor pentru pian și vioară. În această ediție am impus o lucrare de Béla Bartók: "Dansurile românești" pentru vioară și pian, lucrare ce nu lipsea din recitalurile maestrului Ruha.


Care sunt etapele acestui concurs, numărul de concurenți înscriși și proveniența lor?

Etapa I este standard, una dintre Partitele sau Sonatele solo de Johann Sebastian Bach, un Capriciu de Paganini la alegere și o parte la alegere dintre următoarele concerte de Wolfgang Amadeus Mozart: KV.216 în Sol major, KV.218 în Re major sau KV.219 în La major, cu cadență. Etapa a II-a cuprinde o lucrare de virtuozitate, apoi, după cum am menționat anterior, Dansurile românești de Béla Bartók, iar în finală va fi interpretat unul dintre concertele de Beethoven, Mendelssohn, Brahms, Ceaikovski, Saint-Saëns - Concertul nr.3 în si minor, Lalo - Rapsodia spaniolă, Glazunov sau Vieuxtemps - Concertul nr.5 în la minor.

S-au înscris 20 de candidați și au confirmat prezența în concurs 15, din Republica Moldova, Ungaria, Germania, Coreea de Sud și, desigur, din țara noastră. Sperăm că va fi un concurs de nivel ridicat, așa cum au fost și cele două ediții anterioare, prima fiind câștigată de o violonistă din Elveția, iar cea de-a doua de tânărul și talentatul violonist Vlad Răceu din Satu Mare, care studiază la Cluj-Napoca.


Care este componența juriului acestei ediții?

Suntem onoarați să-i avem invitați la Satu Mare pe domnul prof.univ.dr. Grigore Constantinescu - președintele Uniunii Criticilor Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, maestrul Daniel Podlovski, doamna prof. Mihaela Tomescu - președintele Fundației "Remember Enescu", domnul prof.univ. Dusen Kaseinov din Kazakhstan și domnul prof.univ.dr. Sarosi Gyorgy de la Academia de Muzică din Debrecen - Ungaria.

Interviu de Andreea Chiselev