Arhivă : Interviuri Înapoi

Eduard Kunz - pianistul și profesorul care s-a angajat să facă lumea un loc mai bun

Publicat: marți, 4 Octombrie 2011 , ora 16.14

Câștigător al ediției din 2007 a Concursului Internațional de pian "George Enescu", pianistul Eduard Kunz a revenit pe scenele românești pentru a ne revela o altă latură a personalității sale: aceea de profesor. Susține cursuri de măiestrie la Brașov în perioada 3 - 7 octombrie. Dar nu ne-a lăsat nici să uităm că este un solist excelent, căci a susținut un recital înaintea deschiderii masterclass-urilor, în data de 2 octombrie 2011.

Mai multe detalii aflăm din interviul următor, pe care pianistul ni l-a acordat înaintea evenimentelor al căror centru este.


Sunteți câștigătorul secțiunii de pian din cadrul ediției 2007 a Concursului Internațional "George Enescu". Cum ați descrie acea experiență?

Concursul "George Enescu" este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase din lume, este unul foarte dur, are patru etape, iar finala este alături de orchestră. Experiența mea a fost pozitivă, am câștigat. Nu doar orchestra și nivelul ridicat al întregii organizări, ci și sala de concert - Ateneul Român - s-au aflat într-o combinație ideală, care a făcut ca întregul eveniment să fie o experiență minunată pentru mine. Sala Mare a Ateneului este una dintre cele mai bune din lume. Așa cum ați menționat, am câștigat concursul din 2007; de atunci am mai câștigat numeroase alte competiții, iar această latură a carierei mele s-a încheiat. Acum sunt mai preocupat de turnee, de muzica de cameră și să susțin cursuri de măiestrie. Deci, ca să fiu sincer, nu îmi amintesc multe, dar știu că am fost foarte încântat să mă aflu în România și a fost o experiență strălucită.


Ce anume v-a făcut să reveniți în România?

E o chestiune de ordin personal: logodnica mea locuiește aici. Cred că aici este însă locul să menționez că acest masterclass nu ar fi putut exista fără talentul organizatoric al Ancăi Preda, Profesoară de pian la Universitatea "Transilvania" din Brașov și al unuia dintre cei mai buni muzicieni din București, Sergiu Tuhuțiu.


Cum este să treceți de la locul din fața claviaturii, în fața unor studenți? Cum ați descrie experiența pedagogică?

Tratez cursurile de măiestrie ca și cum ar fi recitaluri. Dacă în timpul recitalului publicul simte și se gândește la iubire, prietenie și umanitate și la tot ce e pur și important în viață și dacă, în același timp, nu sunt plictisiți de moarte, atunci consider că misiunea mea ca artist este împlinită. La fel și cu masterclass-urile. Dacă reușesc să dau mai mult decât o simplă prelegere tehnică (pe care oricum o fac), dacă reușesc să fac mai mult decât a împărtăși experiența mea de scenă, dacă reușesc și să împart entuziasmul și iubirea de muzică și să îi fac pe studenți să descopere, să depășească dificultățile, să iubească ceea ce fac, atunci misiunea mea de profesor este îndeplinită. Cu alte cuvinte, este vorba despre a face puțin câte puțin, ca lumea să fie un loc mai bun.


Interviu realizat de Petra Gherasim