Arhivă : Interviuri Înapoi

Master-class de Cânt Bizantin - la Iași

Publicat: miercuri, 6 Iulie 2011 , ora 10.16
În perioada 4-8 iulie 2011, se desfășoară la Iași cea de-a IV-a ediție a Master-class-ului de Cânt Bizantin. Despre acest eveniment ne-a oferit informații prep. univ. drd. Adrian Sârbu, coordonatorul proiectului:

"Ne bucurăm să avem la Iași, poate cel mai mare eveniment de muzică bizantină din țară, la ora actuală, aflat anul acesta la ediția a IV-a. Îl putem numi și primul master-class din România, un eveniment la care, an de an s-au înscris numeroși cursanți extrem de entuziasmați de această inițiativă.

Și anul acesta avem un număr record, de 160 de cursanți înscriși. Ne bucurăm, de asemenea, de prezența la Iași a unei echipe de adevărați profesioniști - profesori specialiști din Atena, de la Conservatorul de Stat. Și aici putem aminti câteva nume sonore ale muzicii bizantine, precum Lykourgos Anghelopoulos, Georgios Konstantinou, Christous Tsiamoulis și Ioannis Avramidis, ultimii doi fiind specializați în interpretarea la instrumente bizantine, grecești populare, turcești, arabo-persane, precum lauta sau outi. Este interesantă această specialitate pe care am adăugat-o anul acesta și anume interpretarea scărilor bizantine la instrumente, pentru că vechii teoreticieni considerau că un psalt nu poate învăța și cânta corect aceste scări muzicale fără verificare în prealabil pe instrumente cu coarde. Mergând mai departe, aș dori să semnalez și prezența unui muzicolog, Elena Chircev, de la Academia de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj-Napoca. Toți acești profesori vor ajuta la structurarea evenimentului, pe cel puțin patru laturi.

Una vizează cursurile practice și teoretice, care vor fi susținute timp de cinci zile, de dimineața până seara, în două sesiuni. Aceste cursuri vor ajuta participanții să aprofundeze mai bine învățarea celor opt glasuri bizantine. Aș dori să precizez un lucru poate interesant pentru cei interesați de muzica bizantină, că ea nu se încadrează în tiparele obișnuite ale muzicii occidentale pe care o studiem în Conservatoare, ci ea lucrează cu microintervale și structuri care sunt destul de greu de interpretat.

O a doua latură este cea științifică, de cercetare. În cadrul acestei secțiuni, câțiva profesori vor susține conferințe ale căror tematici științifice sunt strict legate de tematica practică generală a acestei ediții.

Ultima latură este practică, foarte așteptată de toți cursanții și anume susținerea concertului extraordinar de muzică bizantină «Vocile Bizanțului», care va avea loc vineri, 8 iulie 2011, la ora 19.30, în Catedrala Mitropolitană din Iași. Vor fi prezenți și invitați speciali de la București: membrii Corului psaltic «Nectarie Protopsaltul». Vom cânta și noi, gazdele evenimentului, Corul «Byzantion» din Iași.

De menționat este și faptul că pentru acest eveniment de amploare și-au dat mâna instituții importante din peisajul cultural ieșean: Universitatea de Arte «George Enescu», prin Facultatea de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru; Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Primăria Municipiului Iași și, nu în ultimul rând, Asociația Culturală «Byzantion». Un lucru îmbucurător este și faptul că susținerea financiară a evenimentului nu a venit în mod special din partea unor sponsori laici, dacă îi pot numi așa, ci din partea unor mânăstiri din zona Moldovei. Se vede prin aceasta că mânăstirile sprijină cultura muzicală ortodoxă românească. Așteptăm cu drag publicul la acest concert și, de ce nu, și la cursuri și conferințe, de luni până vineri."