Arhivă : Interviuri Înapoi

'Tinerele talente' ale Fundației Principesa Margareta a României - în anul 2011

Publicat: vineri, 25 Februarie 2011 , ora 16.14

Mihai Ritivoiu, câștigătorul Concursului Național de Pian organizat de Radio România Muzical în cadrul Zilelor Lipatti, s-a aflat printre muzicienii selectați, în 5 februarie 2011, pentru a primi o bursă din partea Fundației Principesa Margareta a României. Mihai Ritivoiu beneficiază pentru al doilea an consecutiv de această bursă, fiind unul dintre cei doar doi pianiști admiși în cadrul programului Tinere talente.

Ana-Monica Achimescu, coordonatoarea proiectului, ne-a oferit un interviu:


În ce context a luat naștere programul Tinere Talente al Fundației Principesa Margareta a României și care sunt principalele obiective pe care vi le propuneți?

Programul Tinere talente a luat naștere în anul 2008, reprezentând un proiect pilot al Fundației Principesa Margareta a României. El a fost ulterior modificat și îmbunătățit, iar la sfârșitul anului 2008 i s-a adăugat componenta de mentorat acordat de către artiști consacrați și, de asemenea, componenta de work-shop-uri și tabere de creație. Cel mai important obiectiv al programului este acela de a susține și promova tinerii artiști talentați care provin din familii cu venituri mici și care nu își pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale. Proiectul se adresează strict tinerilor, copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani care studiază în București, la liceele, universitățile și școlile de artă.


Anul acesta, la secțiunea muzică au fost premiați 13 artiști. Care au fost criteriile de alegere a acestora și cine a făcut parte din juriu?

Anul acesta sprijinim două domenii: artele plastice și muzica. În data de 12 noiembrie 2010 am dat startul celei de-a IV ediții de burse pentru tinere talente. Admiterea a constat în două probe - preselecția (analiza dosarelor realizată de echipa proiectului) și selecția candidaților, care a reprezentat audiția sau prezentarea portofoliilor, realizată de un juriu de specialitate. Pe 5 februarie anul acesta a avut loc etapa de jurizare pentru domeniul muzică, la care au fost admiși 39 de candidați. Juriul de specialitate a fost format din prof. univ. dr. Steluța Radu, conf. univ. dr. Eleonora Enăchescu, muzicolog Mihai Cosma, violistul Răzvan Popovici - directorul Festivalului "SoNoRo", clarinetistul Emil Vișenescu, compozitorul Mihai Murariu, violoncelistul Marin Cazacu și Valentina Băințan - redactor de televiziune. În cadrul preselecției, principalul criteriu de departajare a fost situația socio-materială a candidaților, dovedită de documentele justificative solicitate de echipa proiectului, iar în cadrul etapei de jurizare, principalul criteriu a fost talentul, dar și obiectivele sale pe termen lung.


Care sunt perspectivele bursierilor din acest an și în ce fel vor fi ei sprijiniți de Fundația Principesa Margareta a României?

Programul de burse Tinere talente oferă artiștilor, pe lângă ajutorul financiar, o șansă de a-și lărgi orizonturile și oportunitatea de a învăța de la cei mai experimentați în domeniul ales. Tocmai din aceste motive, în anul 2011 vom pune un accent deosebit pe componenta de mentorat a proiectului, prin care tinerii bursieri vor participa la întâlniri, discuții și ateliere de creație susținute de profesori sau personalități marcante ale artelor plastice, muzicii și nu numai. Vom organiza diferite activități - spectacole, concerte, vernisaje, expoziții și festivaluri, în care tinerii vor putea interacționa și socializa pentru a crea un cadru artistic propice dezvoltării lor. De asemenea, între 11 și 18 iulie 2011 va avea loc tabăra de creație de la Tescani, județul Bacău, un eveniment care a devenit deja o tradiție. În cadrul acestei tabere ne dorim să organizăm un spectacol interdisciplinar, cu o temă dată, care va fi pus în scenă cu ocazia Galei de absolvire Tinere talente 2011.


Printre cei selectați la secțiunea muzică se numără și pianistul Mihai Ritivoiu, cunoscut ascultătorilor Radio România Muzical după Concursul organizat în cadrul Zilelor Lipatti. Ce ne puteți spune despre acest talentat pianist, având în vedere faptul că este deja al doilea an consecutiv când beneficiază de sprijinul dumneavoastră?

Talentatul pianist Mihai Ritivoiu, student la Universitatea Națională de Muzică, clasa prof. Viniciu Moroianu, a mai obținut premii la concursuri naționale și internaționale importante. Faptul că el se numără și anul acesta printre bursierii programului Tinere talente al Fundației Principesa Margareta a României, consider că îi confirmă încă o dată talentul.


Interviu realizat de Larisa Clempuș