Arhivă : Interviuri Înapoi

Concursul Internațional de Muzică 'Gheorghe Dima' de la Cluj-Napoca

Publicat: miercuri, 9 Februarie 2011 , ora 11.42

În perioada 7-11 februarie 2011 se desfășoară la Cluj-Napoca cea de-a XIII-a ediție a Concursului de interpretare muzicală "Gheorghe Dima", după treisprezece ani de la ultima sa ediție. Organizat de Academia de Muzică "Gheorge Dima", concursul se desfășoară în 2011 pe două secțiuni - flaut și clarinet - și se dorește a fi, începând cu acest an, o manifestare recunoscută pe plan internațional, un deziderat ce poate fi considerat deja atins prin numărul mare de muzicieni străini înscriși și participarea în juriu a unor personalități ale artei interpretative.

Mai multe informații despre Concursul internațional de interpretare muzicală desfășurat în această perioadă la Cluj-Napoca am aflat dintr-un interviu cu prof. univ. dr. Adrian Pop, Rectorul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima".


«Această ediție este una pe care în limba engleză am numi-o "revival" - reînsuflețirea concursului "Gheorghe Dima". Academia noastră de muzică a înființat acest concurs în 1984, într-o perioadă foarte neagră și grea. Cred că s-a constituit atunci într-o făclie și un obiectiv pentru tinerii muzicieni. Sunt mulți interpreți importanți ai artei interpretative românești instrumentale, canto, ansambluri de muzică de cameră, dirijori - fiindcă acestea au fost secțiunile pe care, prin rotație, Concursul "Gheorghe Dima" le-a avut în vedere - care s-au afirmat la începutul carierei lor în acest concurs. În anii `90 am întâmpinat dificultăți în continuarea acestui concurs, iar acum am hotărât să revigorăm tradiția, pe baza unei inițiative extrem de bine constituite de către un grup de tineri foarte entuziaști și foarte valoroși din instituția noastră, conduși de clarinetistul Răzvan Poptean, iar eu mi-am rezervat dreptul de a solicita ca acest concurs internațional de clarinet și flaut să fie momentul de reluare a tradițiilor concursurilor "Gheorghe Dima".

Este o reluare de tradiție fiindcă noi considerăm că este mai de preț să cultivi arbori cu rădăcini adânci decât să cultivi mereu plante anuale. Ceea ce se întâmplă este pentru mine cu totul uimitor, întrucât nu m-aș fi așteptat ca anvergura acestui concurs să ajungă așa cum se prevede ea în ziua deschiderii. Sunt înscriși în total 133 de concurenți, a căror listă acoperă geografia lumii. Juriul este unul internațional, "de clară faimă", cum spun italienii, cu Pierre-Yves Artaud la flaut, cu Bálint János, tot la flaut, cu Philippe Cuper la clarinet, personalități absolut remarcabile ale domeniului, recunoscute pe plan mondial. Concursul este dotat cu premii importante, reprezentate în special prin instrumente de marcă, oferite de diverse firme. Este un concurs care ne surprinde, pe mine cel puțin, prin anvergură, mă bucură extraordinar și sunt sigur că va fi o reușită.»


Interviu realizat de Andreea Chiselev