Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Constantin Andrei, directorul artistic al Festivalului de chitara Transilvania

Publicat: duminică, 16 August 2009 , ora 11.48
În perioada 17-22 august se desfasoara la Cluj-Napoca Festivalul International de Chitara "Transilvania", editia a VII-a. Evenimentul reuneste recitaluri, cursuri, conferinte, expozitii de instrumente si concursuri de chitara, ce vor fi gazduite de patru institutii clujene: Casa de Cultura a Studentilor, Academia de muzica "Gheorghe Dima", Colegiul Universitar Reformat "Apafi Mihály" si Biserica Reformata. Detalii despre aceste manifestari ne-a oferit Andrei Constantin - director artistic al Festivalului.


În cadrul Festivalului International de Chitara "Transilvania" au loc concursuri atât pentru chitara solo, cât si pentru muzica de camera. Avem patru categorii de vârsta la concursul de chitara solo: categoria A - pentru copii de pâna în 10 ani, categoria B - pâna la 13 ani, categoria C - pâna la 15 ani; categoria D este cea fara limita de vârsta, unde se întrec atât chitaristi tineri, cât si cei maturi în ale chitarei clasice. La aceasta categorie - D - numarul participantilor a crescut simtitor fata de anul trecut, fiind înscrisi 28 de concurenti care vin din Argentina, Belgia, Germania, Ungaria, Franta, Italia si România. În total sunt 84 de chitaristi înscrisi pentru concursul solo, iar la muzica de camera sunt doua categorii, cu 18 formatii participante, în formula de duo, trio si cvartet. Premiile sunt foarte atractive; cel mai important va fi acordat la categoria D si consta într-o chitara de maestru în valoare de 3500 de euro oferita de lutierul Constantin Dumitriu. Tot la aceasta categorie, câstigatorul va avea posibilitatea de a sustine recitaluri în cadrul Festivalurilor de chitara de la Odorheiu Secuiesc, Buzau, Alba-Iulia si a Festivalului "Eduard Pamfil" de la Bucuresti. Vor mai fi un premiu în valoare de 400 de euro din partea municipalitatii orasului Cluj-Napoca si un premiu acordat de Fundatia Româna de Chitara.


Ce ne puteti spune despre componenta juriului?

Din juriu fac parte nume importante, profesori, dar si interpreti de renume mondial. I-as aminti pe Ulrich Müller din Germania care este invitat pentru a treia oara în Festival ca presedinte al juriului, Joseph Urshalmi din Israel - un pedagog renumit pentru metodele sale si mai ales pentru aplicatiile practice pe care le ofera cursantilor, Duo Melis - un duo celebru în lume, Judicael Perroy - profesor la Conservatorul din Paris, prezent în Festival si pentru cursurile de maiestrie, Gerhard Reichenbach din Germania - recunoscut pentru acuratetea interpretarii lucrarilor lui Johann Sebastian Bach si Duo Bandini, care cânta la bandoneon si chitara.


Asadar, cei care vor fi prezenti în juriu vor sustine si recitaluri si cursuri de maiestrie?

Da. Aproape toti cei înscrisi în concurs vor participa si la aceste cursuri de maiestrie, care se bucura de mare succes de la an la an. Numarul doritorilor creste constant si asta ne bucura foarte tare. Participantii au ocazia ca pe parcursul unei saptamâni întregi sa se întâlneasca cu acesti minunati interpreti si profesori. Pe lânga invitatii nostri din strainatate avem profesori din România care se bucura de mare succes. Si ei fac parte din jurii si sustin cursuri de maiestrie. Este vorba despre Aurelian Andrei de la Liceul de muzica "Dinu Lipatti" din Bucuresti, Liviu Georgescu - profesor la Liceul de muzica "George Enescu" din Bucuresti, Eugen Mang si Catalin Stefanescu - profesori la Universitatea Nationala de Muzica din capitala.

Pe lânga recitalurile care au loc în fiecare seara la Biserica Reformata din Cluj-Napoca, avem si un simpozion despre instrumentele vechi; m-as referi la lauta, theorba, chitara renascentista, baroca, care ne sunt expuse si oferite de lutierul Lorenz Gyorgy din Târgu-Mures. Exemplificarile pe aceste instrumente vor fi facute de Cristian Lazar de la Iasi.
Interviu realizat de Larisa Clempus