ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo

Evenimente Înapoi

Schumann-200 la Radio România Muzical

Bookmark and Share
Publicat: luni, 17 Mai 2010 , ora 12.29

În 8 iunie 2010 se împlinesc 200 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii: romanticul german Robert Schumann.

Compozitor, dar și muzicolog, Robert Schumann a lăsat o operă importantă - lucrări pentru pian, lieduri, simfonii, concerte, genuri pe care le-a redefinit prin geniul său plin de creativitate. Este binecunoscută povestea sa de dragoste cu o pianistă celebră a secolului al XIX-lea, Clara Wieck-Schumann, parcursul acestei iubiri punându-și o amprentă inconfundabilă asupra creației compozitorului. Robert Schumann s-a stins prematur din viață în 29 iulie 1856.

Radio România Muzical îi dedică lui Robert Schumann o emisiune-eveniment chiar în ziua când se împlinesc 200 de ani de la nașterea sa: marți, 8 iunie, între orele 15,00-21,00. Emisiunea va fi difuzată în reluare sâmbătă, 12 iunie, între orele 16,00-22,00. De asemenea, în 8 iunie, de la ora 21,00, Radio România Muzical transmite în direct un concert din cadrul Festivalului Schumann de la Dusseldorf: Orchestra Simfonică din Dusseldorf, dirijată de Christoph Eschenbach va interpreta un program integral Schumann, cuprinzând uvertura "Mireasa din Messina", Concertul în la minor pentru pian și orchestră (solist Saleem Abboud Ashkar în vârstă de 34 ani, lansat de Daniel Barenboim) și Simfonia a II-a.

Alături de cele mai importante lucrări muzicale ale lui Robert Schumann (Simfoniile I și a III-a, Suita "Carnavalul" op.9 pentru pian, opera "Genoveva", lieduri, concertele pentru pian și orchestră, respectiv, violoncel și orchestră), realizatorii Monica Isăcescu și Ștefan Costache au inclus în emisiunea "Schumann-200" și mărturii ale unor personalități legate de figura lui Robert Schumann. Dirijorul Geoffrey Moull va vorbi despre experiența sa legată de montarea în scenă a operei "Genoveva" în 1995, an când lucrarea a revenit în repertoriul teatrelor de operă după ce nu mai fusese cântată din 1850. A oferit un interviu și Thomas Synofzik, directorul Casei memoriale Schumann din Zwickau, localitatea în care s-a născut Schumann. Se va face referire și la Concursul Internațional "Robert Schumann" de la Zwickau unde de-a lungul timpului au câștigat premii și interpreți români, care de asemenea vor dezvălui din experiența lor legată de muzica lui Schumann: baritonii Ionel Pantea și Dan Iordăchescu, pianistele Dana Borșan și Dana Ciocârlie.

Dinu Lipatti, Dan Grigore, Horia Andreescu, Cristian Mandeal - nume românești care au lăsat interpretări de referință ale muzicii lui Schumann vor putea fi ascultate în emisiunea "Schumann-200".

Și nu în ultimul rând, gândurile lui Schumann însuși vor fi prezente în această emisiune, cu extrase din volumul de critică "Din cronicile Davidienilor", recitate de vocile unor cunoscuți actori.

Emisiunea "Schumann-200" va putea fi ascultată și în arhiva online de pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Schumann-200 - partea 1
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Schumann-200 - partea 2
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Schumann-200 - partea 3
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Schumann-200 - partea 4
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Schumann-200 - partea 5
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Schumann-200 - partea 6
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Cristina Comandașu