ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel, marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Recomandări Înapoi

Clarinetistul Aurelian Octav Popa este Interpretul zilei la 'Arpeggio' - 10 octombrie 2014

Bookmark and Share
Publicat: miercuri, 1 Octombrie 2014 , ora 11.26

Copilul care a descoperit un clarinet într-o cameră de muzică a Liceului " Matei Basarab " este acum unul dintre cei mai mari clarinetiști ai lumii. Astăzi, după aproape 60 de ani în slujba muzicii, maestrul Aurelian Octav Popa mărturisește că drumul în viață l-a găsit datorită părinților săi care, atunci când au descoperit pasiunea lui pentru clarinet, l-au sfătuit să aleagă calea artei.

După absolvirea Conservatorului din București, Aurelian Octav Popa a urmat stagii de perfecționare la Paris și în SUA, apoi cursurile de dirijat susținute de Sergiu Celibidache la Trier. A obținut premii la concursuri internaționale, mai întâi la "Primăvara la Praga" - 1959, fiind primul instrumentist român care a obținut Premiul I în străinătate, apoi la Budapesta, Birmingham, Utrecht și Geneva.


Interpret al multor prime audiții

A cântat în primă audiție în România piese camerale ale unor compozitori importanți ai secolului XX: Bartok, Stravinski, Berg, Schönberg, Messiaen, Honegger și concerte cu orchestra. Semnificativă este seria de concerte pentru clarinet românești: Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Anatol Vieru, Ștefan Niculescu, Adrian Iorgulescu, Wilhelm Berger, Cornel Țăranu, Tiberiu Fatyol, Alexandru Pașcanu, Mihnea Brumariu etc. Seria de compoziții pentru clarinet solo este extrem de numeroasă, piesa simbol aparținând lui Tiberiu Olah: Sonata "Pasărea măiastră". Dintre numeroasele discuri se remarcă cel în compania Filarmonicii "George Enescu" - dirijor Mircea Cristescu, fiind notat cu 10 în revista franceză Répertoire dintre peste 300 de discuri din toate timpurile.


Clarinetist, dirijor…

La Festivalul "George Enescu" a apărut în toate ipostazele: membru al orchestrei, în muzica de cameră, solist, dirijor al Orchestrei din Constanța și al Ansamblului de suflători al Filarmonicii "George Enescu". A efectuat turnee ca solist și dirijor (Orchestra din Constanța, Orchestra din Cannes, Filarmonica "George Enescu", Orchestra Națională Radio).

Modest, comunicativ și înzestrat cu un umor spontan, maestrul Aurelian Octav Popa este descris de presa germană ca fiind "star-clarinetistul" român care face păsările să cânte.


La aniversare

Vineri, 10 octombrie 2014, maestrul Aurelian Octav Popa împlinește 77 de ani. Radio România Muzical îi urează La mulți ani! și îi dedică rubrica " Interpretul zilei ", unde veți putea audia lucrări de Carl Maria von Weber și Marțian Negrea în interpretarea reputatului clarinetist.

Arpeggio, 10 octombrie 2014, ora 10,00. Producător Irina Cristina Vasilescu.

Gina Macsențian