Recomandări Înapoi

Yuja Wang împlinește 30 de ani și este Interpreta zilei la Radio România Muzical

Publicat: joi, 9 Februarie 2017 , ora 14.27

Împlinește 30 de ani în 10 februarie 2017 și este una dintre cele mai cunoscute și solicitate pianiste la nivel internațional. Forța și intensitatea interpretărilor Yujei Wang, prezența sa scenică și ușurința cu care abordează un repertoriu vast, de la Mozart la Gershwin, captează de fiecare dată publicul. Iar criticii muzicali o descriu drept "carismatică" și "fără cusur".

Yuja Wang s-a născut la Beijing și a fost îndrumată spre lumea sunetelor de tatăl său, percuționist și mama sa, dansatoare. Cântă la pian de la 6 ani, a studiat la Conservatorul din Beijing și în 1999 s-a îndreptat spre Canada, pentru a participa la programul de vară al colegiului Calgary Mount Royal, apoi a devenit cea mai tânără studentă la Conservatorul Mount Royal.

În 2001, Yuja Wang a devenit Artist Steinway și a primit un loc la prestigiosul Institutut Curtis din Philhadelphia. Pianista a atras atenția lumii muzicale internaționale în 2007, când a înlocuit-o pe Martha Argerich într-un concert cu Orchestra Simfonică din Boston, interpretând Concertul nr.1 de Piotr Ilici Ceaikovski. De atunci a colabrat cu maeștri dirijori precum Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Valery Gergiev, Antonio Pappano, Charles Dutoit și Zubin Mehta.


Yuja Wang este ambasador cultural pentru Rolex, iar pasiunea ei pentru lumea modei a făcut-o să între în Cercul "Si Woman" al lui Giorgio Armani.

Alături de numeroase concerte și recitaluri programate în stagiunea curentă, pianista este Artist rezident al Centrului Național al Artelor din China și la Konserthuset Stockholm.

Yuja Wang va fi pe scenă de ziua ei - se află în turneu în Statele Unite ale Americii cu violonistul Leonidak Kavakos, iar la Radio România Muzical este Interpreta zilei, tot vineri, 10 februarie, în cadrul emisiunii Arpeggio, de la ora 10.00. 

Andreea Chiselev