Cronici din festival Înapoi

Vrăjitorul rus, orchestra sa engleză și pianistul macedonean - un trio de succes!

Publicat: sâmbătă, 19 Septembrie 2015 , ora 14.15

Lars Vogt nu a fost singurul pianist care a cântat de ziua lui la București. Aseară, la Sala Palatului, artistul macedonean Simon Trpceski, și-a sărbătorit muzical împlinirea celor 36 de ani, cântând partitura solistică a Concertului nr. 3 în re minor pentru pian și orchestră de Rahmaninov. O versiune proaspătă și convingătoare, în care s-a simțit conexiunea extraordinară dintre solist, dirijorul Vasily Petrenko și orchestră. Ei au mai colaborat, de altfel, cu numeroase alte ocazii, imprimând și integrala creațiilor pentru pian și orchestră de Rahmaninov. Trpceski, de asemenea școlit în tradiția muzicală rusă, a dat și două bisuri: Vocaliza de Rahmaninov, cântată împreună cu prim-violoncelistul orchestrei și apoi o piesă a compozitorului macedonean Pande Shahov. Piesa este bazată pe un cântec folcloric macedonean și se numește In Struga, făcând referire la așa-numitul oraș al poeziei din Macedonia.

Acest al doilea concert oferit în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de Orchestra Regală a Filarmonicii din Liverpool a avut pe afiș și extraordinar de complexa Simfonie a III-a în Do major de George Enescu. O interpretare ce are șanse să devină punct de referință; pe scenă a fost activ și Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de Iosif Ion Prunner.

Sperăm că vom avea ocazia și la următoarea ediție de Enescu să ascultăm orchestra, solistul și să urmărim evoluția lui Vasily Petrenko, unul dintre cei mai talentați muzicieni contemporani cu noi.


Irina Cristina Vasilescu