Evenimente Înapoi

VOCES - cel mai longeviv cvartet de coarde din România - în concert Haydn la Sala Radio!

Publicat: miercuri, 25 Martie 2015 , ora 11.29

Prima zi a lunii aprilie propune publicului la Sala Radio nu un concert "păcăleală", ci un recital conceput exclusiv în jurul unuia dintre compozitorii cei mai "optimiști" ai repertoriului simfonic și cameral: Haydn. Lucrările sale sunt definite de o tehnică perfectă, o expunere clară și o notă de optimism ce rezultă într-o adevărată bucurie a compoziției, Haydn însuși declarând despre creațiile sale: "Din moment de Dumnezeu mi-a dat o inimă veselă, mă va ierta pentru că îl slujesc cu veselie".

Compozitor clasic prin excelență, Haydn a fost unul dintre cei mai prolifici muzicieni din toate timpurile: a compus pentru aproape toate formele existente în vremea sa, fiind numit mai ales părintele simfoniei și al cvartetului de coarde. Cel pe care întreaga Europă îl recunoștea drept un mare maestru a compus 104 simfonii, aproape 90 de partituri pentru cvartet de coarde, 62 de sonate de pian, 23 de opere etc.

În recitalul programat miercuri, 1 aprilie (19.00), la Sala Radio, veți avea ocazia de a asculta trei dintre cvartetele sale pentru coarde - Cvartetul op. 9, nr.4 re minor, Cvartetul op. 9, nr.1 do major și Cvartetul op.9 nr. 3 Sol major - în interpretarea Cvartetului VOCES - cvartetul de coarde cu cea mai lungă tradiție în România, parte a Orchestrelor și Corurilor Radio.

Cu o activitate bogată și un palmares pe măsură în țară și peste hotare, VOCES a aniversat în 2013 patruzeci de ani de activitate și reunește astăzi patru muzicieni de valoare: Bujor Prelipcean - vioara I, Vlad Hrubaru - vioara a II-a, Constantin Stanciu - violă și Dan Prelipcean - violoncel.

Alcătuită din absolvenți ai Conservatorului "George Enescu" din Iași, formația s-a impus imediat prin valoarea sa, desăvârșită prin studii de specializare în țară cu W.G. Berger și peste hotare la cursuri de măiestrie în Israel, Italia, Ungaria, Germania și cu Cvartetul "Amadeus"- Londra. Premii prestigioase îi confirmă valoarea în ascensiunea spre o notorietate internațională: Colmar-Franța (1974), Bordeaux-Franța (1976), "Karl Klinger" - Hanovra, Germania (1979). Un repertoriu deosebit de vast reunește integrale clasice, romantice, opusuri românești și universale ale compozitorilor secolului XX. Cvartetul "Voces" este adesea prezent în turnee sau la festivalurile de la Bratislava, Torino, Siena, Salzburg, Salonic, Istanbul, București, Bayreuth etc. Cvartetul "Voces" a fost distins cu Premiul Criticii Muzicale în anul 1997. Membrii săi susțin și o importantă activitate didactică în cadrul Universității de Arte "George Enescu" - Iași, fiind și profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj.


Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com