Cărți despre muzică Înapoi

Virginia Zeani - Canta che ti pasa

Publicat: joi, 15 Decembrie 2011 , ora 15.09

În luna mai 2011 am fost martorul tăcut al vizitei unei mari soprane române - Virginia Zeani -, revenită după mulți ani acasă pentru a-și primi o importantă decorație acordată de Casa Regală a României, precum și pentru a-și promova cartea despre care vorbim acum: Canta che ti pasa - Virginia Zeani în dialog cu Sever Voinescu, un volum care s-a bucurat de îngrijirea redactorului Theodor Rogin.

Am asistat în regia de tehnică de emisie la emisiunea în care Luminița Arvunescu a avut-o invitată pe Virginia Zeani - era 10 mai 2011. Am descoperit atunci pe viu o persoană extraordinară, de o vitalitate incredibilă la cei 86 de ani ai săi. O persoană plină de umor, modestă și încă de o frumusețe ieșită din comun, așa cum a fost și în 11 mai 2011, când a primit din mâinile Regelui Mihai decorația «Nihil sine Deo».

Mereu m-am întrebat care este secretul unor astfel de oameni, pentru că fiecare și-ar dori să fie asemenea lor.


Singura recomandare - vocea ei extraordinară

Îmi dau seama că cei din generațiile mai tinere nu știu prea bine cine a fost Virginia Zeani, aceasta pentru că în România comunistă nu era voie să vorbești despre Virginia Zeani (ca despre oricare alt român din diaspora) și pentru că nici înregistrări cu ea nu au circulat. Virginia Zeani a plecat în Italia în 1947, iar în 1980 s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. A pornit practic de la zero în Italia, având drept recomandare vocea ei extraordinară, considerată una dintre cele mai bune ale secolului XX, de către critica internațională.

Trebuie să fim conștienți că Virginia Zeani a fost cu adevărat o vedetă a timpului său, o mare cântăreață, de talia numelor celor mai importante, precum Callas sau Tebaldi. Citind însă cartea cuprinzând dialogul Virginiei Zeani cu Sever Voinescu îți dai seama că între vedetele de ieri și de azi e o diferență - de altfel și condițiile și publicul pentru care ele cântă sau au cântat diferă foarte mult.


Echilibrul dintre viață și scenă

Citind această carte îți dai seama că decența, bunul simț, munca, talentul și, desigur, un dram de noroc sunt ingredientele care stau la baza unei cariere excepționale. Parcursul biografic al Virginiei Zeani nu este desigur unul obișnuit - viața i-a rezervat multe surprize - bune și rele. Virginia Zeani s-a bucurat de o carieră îndelungată - s-a retras de pe scenă în 1982 și apoi, până în 2004, a fost un excepțional profesor la Universitatea din Bloomington - Statele Unite ale Americii. A fost căsătorită cu basul Nicola Rossi-Lemeni și are și un copil.

Am putea-o invidia pe Virginia Zeani - nu a neglijat niciun aspect al vieții sale, menținând un echilibru între viață și scenă, aceasta într-o lume în care prea ușor îți poți pierde echilibrul.

Canta che ti passa - Cântă, că-ți trece - o deviză în Italia de după primul război mondial - este cartea care ne dezvăluie o mare personalitate, care ne facem să fim mândri că ne-am născut în aceeași țară, așa cum este Virginia Zeani.

Cristina Comandașu