Evenimentele săptămânii Înapoi

Violonistul Kristof Barati - invitat la Poveștile de succes ale muzicii

Publicat: vineri, 15 Martie 2019 , ora 16.15

Cred că numele violonistului maghiar Kristof Barati era aproape necunoscut pentru noi până în 2018, când a fost invitat să concerteze în Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio - Radiro. Am descoperit atunci, mai întâi, un artist cu o carte de vizită impresionantă, iar apoi - în concertul susținut împreună cu Orchestra Filarmonică BBC și dirijorul Ben Gernon, un interpret cu un sunet amplu, cu o tehnică impresionantă și o siguranță a exprimării muzicale specifică marilor virtuozi. Născut în 1979, la Budapesta, Kristof Barati se trage dintr-un tată violoncelist și o mamă violonistă, care i-a și ghidat primii pași spre muzică. Formarea violonistică i-o datorează lui Vilmos Tatrai, fondator al prestigiosului Cvartet ce i-a purtat numele, profesor la Academia de Muzică din Budapesta și prim-violonist al Orchestra Naționale a Filarmonicii Ungare.

Un element interesant al biografiei violonistului Kristof Barati este legat de experiența sa muzicală căpătată în Venezuela, unde și-a petrecut 11 ani din copilărie, datorită colaborărilor pe care le-au avut părinții săi în țara latino-americană. Încă de la vârsta de 8 ani a avut ocazia să cânte în formații instrumentale din Venezuela, iar la 11 ani susține un recital în prestigiosul Festival Radio France de la Montpellier. Drumul formării sale violonistice l-a dus către Paris, unde a început să studieze de la vârsta de 17 ani cu Eduard Wulfson, un discipol al violoniștilor Yehudi Menuhin, Nathan Milstein și Henryk Szeryng, și a continuat apoi la Academia Franz Liszt de la Budapesta.

Este câștigător al Premiului I la Concursul Gorizia din 1995, al Premiului al II-lea la Concursul Jacques Thibaud de la Paris, ediția 1996, în timp ce la Concursul Regina Elisabeta de la Bruxelles a obținut Premiul al III-lea și Premiul publicului, în condițiile în care a fost cel mai tânăr concurent înscris în competiția din anul 1997. În 2010 s-a situat pe a 6-a poziția a Concursului Paganini de la Moscova, iar 4 ani mai târziu a primit cea mai importantă distincție culturală a Ungariei - Premiul Kossuth. Cântă ca solist al unor orchestre de prestigiu, printre care Filarmonica Regală de la Londra sau Orchestra Radiodifuziunii din Leipzig, sub conducerea dirijorală a lui Kurt Masur, Marek Janowski sau Yuri Temirkanov.

Deocamdată ne oprim aici din a enumera datele biografiei artistice a acestui violonist care va împlini în luna mai 40 de ani și vă invit să-l ascultați vorbind într-un interviu telefonic despre anii formării sale, despre pasiunile sale și despre repertoriul pe care îl abordează, dar și cântând pagini de Bach, Mozart și Paganini, duminică, 17 și 24 martie, de la ora 16.30.

Monica Isăcescu