Recomandări Înapoi

Violonistul Daniel Hope - albumul 'For Seasons': Music box, 13 martie

Publicat: vineri, 10 Martie 2017 , ora 16.05

În 3 martie 2017, a apărut la casa Deutsche Grammophon, sub semnătura binecunoscutului violonist britanic Daniel Hope, albumul For Seasons - folosindu-se de un joc de cuvinte în limba engleză, nu 4 anotimpuri, ci despre anotimpuri. Ideea unui album despre anotimpuri îl urmărește pe Daniel Hope de mult timp, însă până acum, nicio casă de discuri nu a considerat viabilă această propunere. Acum, cu numeroasele premii obținute pentru discurile sale, cu statura de director muzical al Orchestrei de Cameră din Zurich, Daniel Hope își vede împlinit acest vis.

Sigur, pe disc figurează Anotimpurile lui Antonio Vivaldi, celebrul ciclu de concerte pentru vioară și orchestră, pe care muzicianul britanic le cântă de când avea 9-10 ani. Astăzi, Daniel Hope are 43 ani și a cântat în concert Anotimpurile vivaldiene de peste 1000 de ori. Păstrează amintiri speciale cu profesorul său, Yehudi Menuhin, din timpul festivalului de Gstaad din Elveția, când Menuhin interpreta Anotimpurile alături de Orchestra de Cameră din Zurich, ansamblu pe care astăzi îl conduce Daniel Hope. După 2-3 concerte cu aceste opusuri vivaldiene, cu toții, Daniel Hope și membrii Orchestrei de Cameră din Zurich, au hotărât că trebuie să înregistreze Anotimpurile. Și au făcut-o: o muzică preclasică interpretată în spiritul secolului XXI, fără excese și cu o nuanță de parfum autentic baroc.

For Seasons: un album despre anotimpuri, despre frumusețea vieții și a diversității naturii în care, speră Hope, vom trăi și în continuare, un proiect la care Daniel Hope s-a gândit de 20 ani, dar pe care abia acum l-a și materializat. Alături de Anotimpurile vivaldiene, pentru ilustrarea anotimpurilor omului secolului XXI, el a ales 12 piese, câte una pentru fiecare lună a anului. Este un repertoriu foarte divers, de la baroc la muzică contemporană, care exprimă foarte bine un gust perfect, dar și versatilitatea lui Daniel Hope, care este foarte convingător și într-o parte dintr-o cantată de Bach, și într-o piesă în stil jazzy din creația lui Kurt Weill.

For seasons - un album pe care-l recomand tuturor celor care iubesc muzica și o văd ca pe un mijloc de a evada din cenușiul cotidian. For seasons este albumul perfect pentru aceasta: divers, pentru a corespunde mai multor gusturi, pentru că muzica bună, nu-i așa, este de mai multe feluri, admirabil interpretat de muzicieni foarte dedicați și aș adăuga și o calitate superioară tehnică a înregistrării. Un album perfect pentru omul secolului XXI care nu uită să fie și sensibil și să rezoneze cu natura care ne înconjoară. Și eu sper că încă mai suntem mulți din această specie...

Iată și lista celor 12 piese care formează Anotimpurile lui Daniel Hope:

Ianuarie: "Ambre" de Nils Frahm

Februarie: Dansul sălbaticilor din Indiile galante de Jean-Philippe Rameau

Martie: "Spring 1" de Max Richter după Vivaldi

Aprilie: "Avril 14th" de Aphex Twin

Mai: "Amazing Grace"

Iunie: "Iunie" from ciclul Anotimpurile de Piotr Ilici Ceaikovski

Iulie: "Am leuchtenden Sommermorgen" din ciclul de lieduri Dichterliebe de Robert Schumann

August: "Les doutes d'août" de Chilly Gonzales

Septembrie: "September Song" de Kurt Weill

Octombrie: Aria II din Concerto pastorale de Johann Melchior Molter

Noiembrie:Arie din Cantata BWV 115 de Johann Sebastian Bach

Decembrie: "Wintermezzo" de Chilly Gonzales

Albumul For Seasons poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 13 martie, de la ora 19.00 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017.

Cristina Comandașu