Cronici Înapoi

Violonistii desemnați ȋn finala Concursului Internațional 'George Enescu' 2018

Publicat: duminică, 16 Septembrie 2018 , ora 8.17

La capătul a 8 ore de recitaluri, cât a durat evoluția celor 8 violoniști calificați ȋn semifinala Concursului Internațional "George Enescu" eram fascinată de evoluția plină de dezinvoltură, aplomb și originalitate a tinerei Alexandra Tȋrșu din Republica Moldova, care ȋn Sonata a II-a ȋn fa minor de George Enescu, dar mai ales ȋn Sonata ȋn sol minor de Claude Debussy și Tzigane de Maurice Ravel a demonstrat sinceritate, profunzime și carismă. Ȋn semifinală s-a prezentat la un nivel de-a dreptul răvășitor, atât tehnic cât și muzical, japoneza Yukiko Uno care a interpretat Sonata I ȋn La major de Gabriel Fauré, Paganiniana de Nathan Milstein (versiune de disc) și Sonata a II-a ȋn fa minor de George Enescu. M-am bucurat să le ascult la Ateneul Român pe cele două tinere violoniste ȋnzestrate cu toate datele necesare unei cariere de anvergură. Șansă să aibă, doar!

Sâmbătă 15 septembrie juriul a decis: Giuseppe Gibboni și Vikram Sedona din Italia, și Orest Smovzh din Ucraina intră în Finala Secțiunii de Vioară a Concursului Enescu 2018.

Luni 17 septembrie de la ora 19,00 transmitem ȋn direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural finala, care se va desfășura ȋn compania Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" dirijată de Christoph Poppen. Va fi interesant pentru că la microfon va comenta invitatul meu, violonistul și profesorul Sherban Lupu.

Monica Cengher