Evenimentele săptămânii Înapoi

Violonista Mihaela Martin – interpreta zilei de 12 iulie

Publicat: miercuri, 11 Iulie 2018 , ora 10.56
Mihaela Martin este una dintre cele mai cunoscute violoniste române, cu o carieră internațională de succes în domeniul pedagogiei muzicale. Născută în anul 1959, artista a început să cânte la vioară de la vârsta de cinci ani, iar mai târziu a continuat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, cu reputatul profesor Ștefan Gheorghiu. Despre întâlnirea sa cu acesta, Mihaela Martin spunea recent într-un interviu: “Ceea ce am învățat de la maestrul Ștefan Gheorghiu și ceea ce încerc constant să transmit și studenților mei este o anumită conexiune între muzică și interpret, un anumit respect față de partitură, o găsire a identității. Fiecare este unic în felul lui, de aceea atunci când predai cuiva trebuie să recunoști imediat care sunt părțile puternice și care sunt părțile mai puțin bune ale elevului sau ale studentului tău. Este esențial să creezi un echilibru între muzică și personalitatea studentului.”. În prezent profesor universitar la Musikhochschule din Köln, Mihaela Martin are o activitate artistică complexă, având o agendă încărcată în perioada următoare, cu recitaluri și cursuri de măiestrie în cadrul prestigiosului Festival de la Verbier.

Violonista Mihaela Martin, care cântă pe un instrument Guadagnini datat 1748, s-a lansat pe plan internațional la vârsta de 19 ani, atunci când a obținut premiul al II-lea la prestigiosul Concurs Ceaikovski de la Moscova. Seria distincțiilor a continuat cu premii I la concursuri din Montreal, Sion, Bruxelles și Indianapolis. Stabilită din 1986 în Germania, Mihaela Martin este în prezent o solistă cu un repertoriu bogat, evoluând alături de ansambluri renumite ca Gewandhaus din Leipzig, Mozarteum din Salzburg, Filarmonica Regală din Londra și Orchestra Simfonică BBC, sub bagheta unor dirijori ca Charles Dutoit sau Neeme Jarvi. De asemenea, violonista face parte în mod constant din juriile unor competiții internaționale de vioară cum sunt Concursurile George Enescu, Ceaikovski și Regina Elisabeta. Apeciată ca o muziciană versatilă, cu deosebite calități atât în interpretarea lucrărilor concertante cât și a celor camerale, Mihaela Martin este invitată să cânte în festivaluri muzicale internaționale, avându-i ca parteneri de scenă pe pianiștii Martha Argerich, Menahem Pressler sau Elisabeth Leonskaja.

În cadrul emisiunii “Interpretul zilei” o veți putea asculta pe Mihaela Martin în două lucrări romantice – Sonata nr. 2 op. 100 de Johannes Brahms înregistrată împreună cu pianistul Valentin Gheorghiu și Concertul op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski – o imprimare realizată în compania Orchestrei Naționale Radio dirijate de Horia Andreescu. Joi, 12 iulie 2018, de la ora 12,00 și în reluare de la ora 23,30.


Larisa Clempuș