Evenimentele săptămânii Înapoi

Violoncelistul Gautier Capuçon concertează la Grande Auditorio din Lisabona

Publicat: miercuri, 12 Aprilie 2017 , ora 17.04

Un concert de excepție în capitala Portugaliei, vineri, 21 aprilie, pe care îl transmitem în direct de la ora 21,00, va reuni doi mari interpreți ai momentului, Gautier Capuçon și Paul McCreesh într-un program cu lucrări de Erik Satie, Camille Saint-Saëns și Ludwig van Beethoven.

Concertul este organizat de Fundația Gulbenkian al cărei scop sunt acțiunile culturale, educaționale, sociale sau stiințifice, a fost creată în 1956 de magnatul portughez al petrolului, cu origini armeniene, Calouste Gulbenkian. Sala fundației, Grande Auditorio, a fost inaugurată în 1969, are o capacitate de 1228 de locuri și găzduiește concerte simfonice, piese de teatru, spectacole de dans sau diverse opere.

Orchestra Gulbenkian, pe care o veți asculta în seara de 21 aprilie, își are sediul în Lisabona, a fost fondată în 1962 și va fi condusă de dirijorul englez Paul MacCreesh. Începând cu 2012, el este dirijor principal și consilier artistic al acestei orchestre. Paul MacCreesh și-a început cariera ca violoncelist, a absolvit Universitatea din Manchester în 1981. Ca dirijor s-a specializat în muzica renașterii și barocului, dar a abordat cu succes și repertoriul clasic, romantic și modern sau spectacolul de operă.

El ne propune pentru debutul concertului două Gymnopedii de Erik Satie, orchestrate de Claude Debussy. Solistul serii, Gautier Capuçon, va interpreta apoi Concertul nr.1 op.33 în la minor pentru violoncel și orchestră de Camille Saint-Saëns, iar în partea a doua a concertului veți putea asculta Simfonia a VII-a op.92 în La major de Ludwig van Beethoven pe care Richard Wagner a considerat-o "o apoteoză a dansului".

Laura Ana Mânzat