Recomandări Înapoi

VIDEO. Richard Strauss în interpretarea Orchestrei Simfonice NHK din Tokyo dirijată de Paavo Järvi - CD Review, 19 și 20 ianuarie

Publicat: miercuri, 18 Ianuarie 2017 , ora 20.57

Paavo Järvi și Orchestra Simfonică NHK din Tokyo

De la începutul anului 2015 Paavo Järvi este prim dirijorul Orchestrei Simfonice NHK din Tokyo. Înregistrările pe care le vom asculta sunt, dacă vreți, dovezi ale amprentei interpretative a dirijorului estonian. El a declarat: Am decis să interpretez partiturile lui Richard Strauss, datorită tradiției acestei orchestre, o tradiție construită de-a lungul anilor, sub bagheta multor dirijori. Și s-a dovedit a fi decizia corectă. Primul album din proiectul nostru, în fapt prima mea înregistrare a acestor lucrări ale lui Richard Strauss, reprezintă o superbă performanță interpretativă a orchestrei, care a cântat aceste partituri cu un nivel extrem de ridicat de muzicalitate. Ne-am angajat să oferim împreună cele mai bune performanțe posibile pentru publicul nostru în înregistrările ce vor urma.

Pentru Orchestra Simfonică NHK din Tokyo, un ansamblu care a trecut de 90 de ani de existență, Richard Strauss este un compozitor pe care l-a interpretat sub ilustra baghetă dirijorală a unor nume legendare dintre care amintesc pe Herbert von Karajan, Othmar Suitner, Lovro von Matacic, Horst Stein, Charles Dutoit,  Vladimir Ashkenazy sau Wolfgang Sawallisch.

Proiectul Richard Strauss

Proiectul dedicat compozitorului german va cuprinde trei album. Pentru acest prim volum imprimările s-au realizat în februarie 2015 în Suntory Hall din Tokyo. Lucrările incluse în program sunt Poemul simfonic op 20 Don Juan și Poemul simfonic op 40 O viață de erou.
În anul 2016 Orchestra Simfonică NHK din Tokyo sub bagheta lui Paavo Järvi a lansat albumul ce cuprinde Poemul simfonic Don Quixote, înregistrare la care participă violoncelistul Truls Mørk și Ryo Sasaki la viola, Poemul Till Eulenspiegels și Suita simfonică din opera Cavalerul Rozelor.

Revenind la primul album din Proiectul Strauss semnat de Paavo Järvi, pot spune că, dincolo de entuziasmul dirijorului, este de remarcat această aplecare asupra detaliilor partiturii, o dăruire și un entuziasm care adaugă, după părerea mea un plus de prospețime catalogului de interpretări ale arhicunoscutelor opusuri semnate de Richard Strauss. Există o comunicare impecabilă a orchestrei cu dirijorul. Se pare că Orchestra Simfonică NHK din Tokyo este instrumentul ideal pentru Paavo Järvi. El spunea: Aceste inregistrări m-au făcut foarte fericit. Împreună cu orchestra am atins un nivel profund de înțelegere a muzicii lui Strauss. Membri orchestrei s-au arătat încântați să accepte ideile mele și astfel am reușit să facem o foarte bună echipa.
Există deci premisele unei audiții cel puțin interesante, cu o Orchestra Simfonică NHK din Tokyo extrem de muzicală, modelată cu mare măiestrie de Paavo Järvi.

Iată de ce vă invit să ascultați două înregistrări interesante pe 19 și 20 ianuarie la CD Review.

Gabriel Marica