Recomandări Înapoi

VIDEO. Renée Fleming - albumul 'Distant light' și studii de Philip Glass cu Vikingur Olafsson: Music box, 30 ianuarie

Publicat: vineri, 27 Ianuarie 2017 , ora 16.03

Muzică modernă și contemporană, de pe două albume apărute în luna ianuarie 2017 sub emblemele caselor Decca și Deutsche Grammophon: Distant light se intitulează albumul semnat de soprana Renée Fleming și Orchestra Filarmonicii Regale din Stockholm, dirijor Sakari Oramo; pe al doilea disc, pianistul islandez Vikingur Olafsson interpretează studii de Philipp Glass.

Elementul comun pentru ambele discuri: muzica Europei nordice, prin lucrări și interpreți mai mult sau mai puțin celebri.

Renée Fleming - Distant light

Renée Fleming, una dintre cele mai bune cântărețe americane ale prezentului, explorează un repertoriu nou pe acest album, primul său album nou de studio din ultimii 3 ani. Muzica scandinavă este în prim plan: pe acest disc întâlnim înregistrarea în premieră mondială a unei lucrări semnate de compozitorul suedez Anders Hillborg, dar și 3 piese ale celebrei Bjork, cântăreața islandeză multipremiată. Iar evocativa piesă de Samuel Barber nu a fost niciodată înregistrată de Renée Fleming, care are nevoie de un asemenea repertoriu pentru voce și orchestră, având în vedere că în majoritatea timpului ea susține recitaluri alături de orchestră.

Presa internațională a comentat deja favorabil albumul Distant light: "Strălucitoarea Renée triumfă în Barber și Bjork...", arătând și că la aproape 58 ani, Fleming rămâne deținătoarea unuia dintre cele mai frumoase timbruri din lumea operei de astăzi. Iar repertoriul, adaug eu, pune excelent în lumină inteligența vie și muzicalitatea sopranei americane - efectul final fiind unul oniric, perfect adaptat la ceea ce ne imaginăm că este lumea nordului.

Alegerea pieselor lui Bjork poate fi surprinzătoare, însă Renée Fleming este o admiratoare a islandezei Bjork, o muziciană nonconformistă care deține, ca și Fleming, premiul Polar din Suedia.

Philip Glass cu Vikingur Olafsson

De la muzica islandezei Bjork, la studii de Philip Glass cu un pianist tot islandez de 32 ani, Vikingur Olafsson; sunt selecțiuni de pe albumul său de debut pentru casa Deutsche Grammophon lansat în urmă cu doar câteva zile, pe 27 ianuarie 2017.

Cum pe 31 ianuarie, Philip Glass, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori contemporani la nivel internațional, împlinește 80 ani, apariția unui asemenea disc era așteptată. Mai puțin cunoscut publicului din România este numele pianistului Vikingur Olafsson, o adevărată vedetă în țara sa natală, Islanda, cu o carieră importantă și în afara granițelor țării sale. Vikingur Olafsson abordează în egală măsură repertoriul muzicii clasice, dar și lucrări contemporane; în 2017, o mare parte din agenda sa este ocupată de interpretarea unor concerte contemporane în primă audiție.

Iar alăturarea dintre Olafsson și Glass nu este deloc întâmplătoare: în 2016, Glass însuși a ales câțiva pianiști care să cânte la Barbican Hall din Londra integrala studiilor sale pentru pian: Olafsson se afla printre ei și a fost vedeta serii, apreciat pentru stilul său foarte sensibil, în care transpare experiența sa de interpret al muzicii culte, dar și în genul crossover.

">Selecțiuni de pe cele două albume prezentate în premieră pot fi ascultate la Radio România Muzical luni, 30 ianuarie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 5 februarie, de la ora 13.05.

Cristina Comandașu