Recomandări Înapoi

VIDEO. Cel mai recent album semnat de flautistul Emmanuel Pahud în premieră pe 13 si 14 februarie la CD Review

Publicat: duminică, 12 Februarie 2017 , ora 10.08

Regele flautului modern

Un renume pe care flautistul elvețiano-francez Emmanuel Pahud l-a căpătat după ce a lansat în anul 2011 albumul The King Flute, apărut la Warner Classics, câștigător de Diapazon D'Or, disc dedicat compozitorilor care au fost în slujba lui Frederick cel Mare al Prusiei, rămas în istorie ca fiind un mare amator de muzică, îndrăgostit de flaut.

Despre Regele flautului modern, Emmanuel Pahud, poate că ar fi bine să vă reamintesc că a început studiile muzicale la vârsta de șase ani la Roma cu Francois Binet, apoi cu Michel Moinil și Carlos Bruneel la Bruxelles, și Peter-Lukas Graf la Basel. A urmat la Conservatorul din Paris cursurile lui Michel Debost, Alain Marion, Pierre Artaud, și Christian Larde. Chiar înainte de absolvire, a câștigat Concursul internațional de la Duino - Italia, în 1988 și Kobe - Japonia, în 1989 și a devenit flautist principal al Orchestrei Simfonice Radio din Basel și Orchestrei Filarmonicii din Munchen. După terminarea studiilor, în 1990, a urmat cursurile cunoscutului flautist Aurèle Nicolet. În 1992, director muzical al Orchestrei Filarmonicii din Berlin, Claudio Abbado, îi oferă lui Emmanuel Pahud postul de flautist principal al Orchestrei Filarmonicii din Berlin, aceeași poziție din care James Galway și-a făurit prodigioasa sa carieră internațională. în anul 1996 Emmanuel Pahud a semnat cu Casa EMI Classics cu care a început o colaborare ce a dus la îmbogățirea patrimoniului de înregistrări ale literaturii pentru flaut. Primul său disc EMI, lansat în 1996, a avut în program Concertele pentru flaut și Concertul Concertele pentru flaut și harpă de Mozart. Cu acest album artistul a obținut Diapazon D'Or, iar sondajul Radio France a declarat Albumul Anului. În prezent artistul colaborează cu emblema Warner Classics.

În anul 2009, Emmanuel Pahud a fost onorat cu titlul de Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres acordat de Ministerul Culturii din Franța.

Albumul concertelor celui mai vizionar dintre fiii lui Bach

În legătură cu Carl Philipp Emanuel Bach, Mozart spunea că dacă îi ascultă cineva cu atenție muzica, cu siguranță va descoperi în ea influența compozitorului german. Poate părea surprinzătoare această afirmație dată fiind energia nervoasă ce rămâne o constantă a creației lui Carl Philipp Emanuel Bach. Albumul lui Emmanuel Pahud cu cele trei concerte pentru flaut compuse într-un stil galant, cu geometria previzibilă a temelor și energia aceasta furtunoasă, crează o stare de ascultare energizantă. Este oarecum previzibilă interpretarea flautistului care, așa cum spuneam, nu se află la prima incursiune în creația lui Carl Philipp Emanuel Bach, lucrări ale acestuia făcând parte din albumul The King Flute, lansat în 2011. Emmanuel Pahud interpretează muzica lui Carl Philipp Emanuel Bach într-o stare de seriozitate energică, evitând orice urmă de "drăgălașenie" gratuită.

Emmanuel Pahud spune: Toate cele 3 concerte de pe acest album descriu universul muzical creat la Curtea lui Friederick cel Mare al Prusiei, nevoia acestuia de ordine, dovadă fiind arhitectura strică a partiturii, dar și spiritul liber, revolutionar al lui Carl Philipp Emanuel Bach ce răbufnește pe parcursul discursul muzical al întregii sale creații.

Flautistul construiește starea, stăpânește atmosfera, modelează sunetul instrumentului său modern în așa fel ca acesta să intre într-o minunată armonie cu Kammerakademie din Potsdam, un ansamblu condus de Trevor Pinnock în sensul anticipării și susținerii intențiilor expresive ale lui Emmanuel Pahud. Este o colaborare exemplară pentru un album cel puțin interesant. De aceea albumul lansat , pe 4 noiembrie 2016 a fost inclus în cadrul campaniei Radio România Muzical Discurile anului 2017.

Iată doar câteva dintre argumentele cu care vă invit să ascultați acest album în premieră pe 13 și 14 februarie la CD Review (11,30).


Gabriel Marica