Cronici Înapoi

'Vibrate Festival', Brașov, 9-18 iunie 2017, ediția a III-a 'Puls'

Publicat: marți, 13 Iunie 2017 , ora 8.58

Am poposit duminică, 11 iunie, la Brașov, unde este în plină desfășurare cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional "Vibrate", perioada festivalului fiind 9-18 iunie și am stat de vorbă cu pianista Diana Ionescu, director artistic al festivalului; ea este laureată cu premiul I la Concursul Internațional "George Enescu" - ediția 2001, a studiat la Guildhall School of Music and Drama din Londra, susține concerte în Europa și adesea în România. Diana Ionescu împreună cu Vlad Maistorovici aduc la Brașov o idee nouă de prezentare a muzicii, în sincronie cu celelalte arte. Avem câteva cuvinte despre festival de la Diana Ionescu:

"Festivalul Vibrate are genuri muzicale diverse, de la muzica clasică până la jazz și chiar hip-hop. Un lucru inedit legat de festival este că își propune să realizeze aceste lucruri în spații convenționale și neconvenționale. Deci este o formulă extrem de dinamică și inovatoare de a prezenta muzica și de a face artă împreună. Peste câteva minute va începe concertul celor doi elevi ai Colegiului Național de Muzică "George Enescu" din București, Dragoș Saliu la pian și Valentin Dimitrie Simion la violoncel. O să fie și o colaborare foarte plăcută pentru mine să cânt împreună cu Valentin, mi se pare foarte important ca tinerii să cânte împreună cu colegii lor mai experimentați."

În completarea concertelor din fiecare seară, de la ora 19.00, publicul brașovean se delectează și cu această mini stagiune camerală a tinerilor interpreți. Sâmbătă a avut loc recitalul pianistului Ștefan Vârtejaru, iar duminică au evoluat pe scena sălii "Patria" a Filarmonicii din Brașov pianistul Dragoș Saliu și violoncelistul Valentin Dimitrie Simion, deținători ai mai multor premii I la diverse concursuri instrumentale. Acestor doi tineri interpreți li s-a alăturat pe scenă și Diana Ionescu, organizatoarea și sufletul Festivalului "Vibrate".

Diana Ionescu ne-a prezentat și concertele zilelor următoare:

"Marți 13 iunie va avea loc la Biserica Neagră, la ora 18,00 concertul intitulat Stradivarius la Biserica Neagră în care soliști vor fi violonistul Valery Sokolov și organistul Steffen Schlandt, miercuri la Biblioteca Judeteană va avea loc un recital de Jazz și Rahmaniov, joi la cafeneaua "Hof" din Piața Sfatului va fi o seară pur camerală, intitulată În memoria unui mare artist și dedicată lui Dinu Lipatti, vineri va avea loc concertul trupei "Subcarpați" și ultimele două concerte vor fi foarte speciale pentru că o avem invitată pe soprana Teodora Gheorghiu care este din Brașov."

Laura Ana Mânzat