Cărți despre muzică Înapoi

Viața lui Schubert de Christopher Howard Gibbs

Publicat: luni, 21 Noiembrie 2011 , ora 13.52

Viața lui Schubert de Christopher Howard Gibbs este unul dintre cele mai noi titluri apărute în colecția Contrapunct a Editurii Humanitas - acea colecție dedicată scrierilor despre muzică. În paranteză fie spus, ne bucurăm că Editura Humanitas a avut ideea înființării unei asemenea colecții, pentru că practic doar citind această colecție, publicul larg are acces la scrieri despre muzică, gândite tocmai pentru publicul larg, nu pentru specialiști.


Elemente biografice noi

Christopher Howard Gibbs este profesor de muzicologie la Bard College of Music din New York și, de-a lungul carierei sale, a manifestat un interes constant pentru viața și creația lui Franz Schubert, fie în calitate de muzicolog, fie în calitate de organizator de evenimente muzicale ce l-au avut pe Schubert ca punct central - așa cum este seria Schubertiadelor de la New York.

Cartea lui Gibbs despre Schubert a apărut în anul 2000 la editura Universității Cambridge și, poate părea ciudat în cazul unui compozitor de la moartea căruia s-au scurs aproape 200 de ani, aduce elemente noi privind mai ales modul mai echilibrat în care expune biografia lui Franz Schubert.

Recunosc că în afară de amplul dicționar Grove nu am citit scrieri mai apropiate de contemporaneitatea noastră despre Schubert - volumele românești pe acest subiect au mai bine de 50 de ani vechime. Așa că am citit cartea lui Gibbs cu apetitul pentru cunoaștere al unui simplu iubitor al muzicii.

Schubert este descris de Gibbs cu foarte mult echilibru și foarte documentat - nu se hazardează în afirmații pe care nu le poate susține - ca de exemplu referitor la tema foarte controversată a homosexualității lui Franz Schubert.

Dacă vreți, destinul lui Schubert și receptarea lui de cei care i-au urmat, sunt similare cu cele ale lui Mihai Eminescu - același artist stins timpuriu, extrem de talentat, cu o moștenire creatoare impresionantă, care nu știa să-și gestioneze finanțele proprii, ceea ce a condus la o mereu instabilă situație, care nu poate fi reproșată însă, în primul rând celorlalți, ci artistului însuși.


Muzica lui Schubert - deopotrivă suferință și încântare

Schubert a fost privit mereu în nuanțe întunecate, în ceea ce privește biografia sa - citez acum din Viața lui Schubert de Christopher Gibbs: "nu doar suferind, ci bolnav, înstrăinat și izolat chiar de familie și de prieteni. Nu poți să nu te miri de măsura în care Schubert și muzica lui au generat atâtea interpretări și au avut parte de o asemenea diversitate de abordări în timp; la urma urmei, Schubert a fost folosit în trecut în diverse scopuri politice și ideologice. În loc să regretăm că știm atât de puțin și că trebuie, prin urmare, să inventăm atât de mult, am putea mai degrabă să ne bucurăm de diversitatea și de profunzimea emoțiilor pe care le exprimă arta lui Schubert. Muzica lui stârnește un spectacol larg de reacții și interpretări, trezind în noi deopotrivă suferință și încântare."

Și aș vrea să mai adaug un amănunt ce m-a făcut să mă simt mândră: că Eusebiu Mandicevski, compozitorul de origine română, a fost cel care a îngrijit prima ediție a operelor complete de Franz Schubert, începând cu anul 1884 la Editura Breitkopf @ Hartel, de fapt, aceeași editură care refuzase în 1816 să publice celebrul lied schubertian "Regele ielelor".

Istoria e ciudată, nu?

Citiți deci Viața lui Schubert de Christopher Gibbs pentru a-l descoperi pe cel a fost, cu adevărat, o încarnare a spiritului romantic.

Cristina Comandașu